Omsetningsavgift for 2025

(25.10.24) Det er LMD og Omsetningsrådet som fastsetter satsene for omsetningsavgift. Det skjer i desember, men Konsernstyret i Nortura har allerede vedtatt forslag til satser for neste år.

For kjøtt er det bedring i markedet og grunnlag for redusert omsetningsavgift. Forslaget for 2025 fra Nortura innebærer at satsene som gjennomsnitt for året reduseres med 60 øre for gris, 50 øre for storfe og 20 øre for sau og lam sammenlignet med 2024.

Uendra for egg

Det er en forventning hos mange eggprodusenter om at omsetningsavgiften for egg kan reduseres etter en periode med knappet på norske egg. Det blir brukt midler til å skrive ned prisen på eggehvite for å sikre at norske næringsmiddelindustri velger norsk råvare i stedet for import. Når eggprisen har økt med over 7 kr per kg de siste tre årene og importalternativet er svært rimelig, må satsene naturlig nok følge med. Dette gjelder også satsene for egg som selges til spesialmarkeder (skip og oljeplattformer) og kompensjonen som utbetales til bonde ved redusert verpeperiode (førtidsslakting).

For 2025 er det prognosert et overskudd på ca. 600 tonn i tredje tertial og derfor er det tatt høyde for at det vil være behov for å ta ut noe produksjon i perioden. Engrospris for egg har økt med 11, 5 prosent i 2024. Når omsetningsavgifta holdes uendra på 90 øre betyr det i realiteten en «reduksjon» når kostnadene ellers øker.

Relatert informasjon