Nortura har klart å signere nok nye eggprodusenter

(01.08.24) I løpet av året har Nortura jobbet systematisk og målrettet for å rekruttere nye eggprodusenter. Nå er det ikke behov for flere nyetableringer.

I løpet av året har Nortura jobbet systematisk og målrettet for å rekruttere nye eggprodusenter. I tillegg til allerede signerte produsenter er vi nå i avsluttende dialog med flere som sammen vil dekke den prognostiserte etterspørselen til Nortura sine kunder. Det er dermed ikke behov for flere nyetableringer enn de vi allerede er i dialog med. 

Nortura har satt inn flere tiltak for å sikre seg nye eggprodusenter. I tillegg til at vi har økt prisen til våre bønder har vi tilbudt en nybrukerpakke til 30 nye eggprodusenter som etablerer seg fra 1 juli. Denne innebærer en merpris på 2% i tillegg til en pakke med gratis veterinær og rådgivning samt utdanning på Fjørfeskolen de første to årene etter etablering.  

Ikke behov for flere produsenter 

– Responsen på ordningen med nybrukerpakken har vært meget god. Vi er nå i dialog med nok produsenter til at vi klarer å dekke etterspørselen av norske egg til Norturas kunder. På bakgrunn av den prognostiserte etterspørselen, er det ikke behov for flere nye produsenter enn de som allerede er i dialog med oss» sier Bjørn Tore Hansen, direktør for egg i Nortura. 

Den siste prognosen fra Nortura Totalmarked tilsier et underskudd på norske egg tilsvarende omtrent 30 nye produsenter. Nå har Nortura signert avtale med 14 nye produsenter i tillegg til at vi er i avsluttende dialog med flere. Dette betyr at vi har klart å engasjere nok nye eggprodusenter sånn at ordningen med nybrukerpakken vil lukkes med en gang de er signert. 

Første leveranser allerede til jul 

De første produsentene vil kunne levere egg allerede inn mot jul i år. Det vil så være en gradvis økning av leveranser av norske egg til Nortura og våre kunder i løpet av første halvår i 2025. 

 – Det er en tidskrevende prosess å starte opp med eggproduksjon. I tillegg til finansiering og bygg av hønsehus så må det bestilles verpehøner som i sin tur skal avles frem. Fordi vi har jobbet aktivt med å rekruttere nye produsenter over en lang periode kan vi nå få de første leveransene av egg allerede inn mot jul,  avslutter Hansen. 

God geografisk spredning 

Det er også hyggelig å se at vi har en god geografisk spredning på de nyetableringene Nortura har fått på plass. Disse er fordelt på Trøndelag, Rogaland, Østlandet og Innlandet.