Omsetningsavgift kjøtt og egg 2026

(21.10.25) Konsernstyret i Nortura foreslår endringer i satsene for kjøtt neste år.

Markedsregulator foreslår foran hvert år eventuelle justeringer av omsetningsavgiften. Dette gjøres på grunnlag av prognoser over kostnader knyttet til behov for reguleringstiltak, til administrasjon hos markedsregulator og Landbruksdirektoratet og eventuelle andre tiltak godkjent av Omsetningsrådet. I tillegg inngår finansieringen av faglige tiltak og opplysningsvirksomhet i regi av Animalia, Matprat, Norsvin, NSG og TYR m.fl. Størrelsen på fondet og behov for å eventuelt bygge dette opp, skal også hensyntas. Omsetningsavgiften beregnes per kg kjøtt og egg som produseres og betales i sin helhet av bonden.

Prognosen for 2026 viser god balanse for storfe og gris. Samtidig er reguleringslageret tømt for begge dyreslagene. Det gir grunnlag for reduserte satser neste år.

Markedsituasjon for lam er også god, men det er fortsatt overskudd av sau. Prognosen viser et betydelig kvantum av sau på reguleringslager ved inngangen til 2026, i tillegg til ny innfrysing på høsten. Reguleringskostnadene på sau ventes derfor å øke sammenlignet med inneværende år.

Styret anbefaler følgende gjennomsnittssatser for kjøtt 2026:

  • Storfe: 1,20 kr/kg, en reduksjon på 1,30 kr/kg fra 2025
  • Gris: 0,80 kr/kg, en reduksjon på 0,70 kr/kg fra 2025
  • Sau/lam: 2,20 kr/kg, en økning på 0,50 kr/kg fra 2025

For storfe og lam varieres satsen gjennom året for å styre mest mulig av slaktingen til perioder med underskudd. Forslag til satser gjennom året vil komme sammen med engrosprisløypene.

Med disse satsene vil fondet for kjøtt nå målsetningen på 500 mill. kroner i løpet av 2026.

For egg budsjetteres det med noe økning i reguleringskostnadene neste år, bl.a. behov for førtidsslakting. Styret anbefaler likevel å videreføre gjeldende sats:   

  • Egg: 0,80 kr/kg, uendret fra 2. halvår 2025 

Omsetningsrådet skal behandle saken 8. desember, før Landbruks- og matdepartementet fastsetter endelige satser.

Relatert informasjon