Spår et marked i balanse
(14.11.25) Norsk egg- og kjøttråvare (NOEK) samlet bransjen 11. november for å dele innsikt om markedet for kjøtt og egg. Rabobank ga et globalt perspektiv på utfordringer og trender, mens NOEK presenterte prognoser og hvordan markedsutsiktene for kjøtt og egg er her i Norge på kort og lang sikt.
– For NOEK er det viktig å samle aktørene der sentrale problemstillinger og utfordringer til markedet både nasjonalt og internasjonalt blir løftet, sier Rolf Gjermund Fjeldheim, direktør i NOEK. Foto: John Trygve Tollefsen, Nortura
Rabobank: Fra global til lokal – og økt behov for sterke verdikjeder
Rabobank, som er en global bank med spesialisering innen mat og landbruk, ga salen et innblikk i hvordan det globale markedet for kjøtt og egg utvikler seg. Budskapet var tydelig: usikkerhet er, og vil fortsette å være en konstant faktor på bakgrunn av den geopolitiske situasjonen, klimaendringer, sykdomsutbrudd og forbrukerpreferanser. Derfor er det viktig å bygge en verdikjede som er motstandsdyktig nok til å levere med forutsigbarhet, uansett.
Rabobank ga salen et innblikk i hvordan det globale markedet for kjøtt og egg utvikler seg. Foto: John Trygve Tollefsen, Nortura
De pekte videre på en tydelig trend der handelen går fra global til mer lokale markeder. Europa, som tidligere har eksportert større volumer, prioriterer nå å forsyne eget marked først. Samtidig varsler Rabobank at smittetrykket i Europa vil øke i takt med global oppvarming, noe som kan utfordre stabiliteten i produksjonen. Etterspørselen fra markedet forventes å holde seg stabil, som igjen forutsetter friske dyr og gode systemer. Her har Norge en styrke.
Trygg mat fra friske dyr
– I Norge har vi et av verdens laveste antibiotikabruk og likevel noen av de friskeste dyra. Gårdene våre er små og ligger spredt, og naturen hjelper til, fordi fjorder og fjell fungerer som naturlige smittebarrierer. Strenge rutiner for sporing og hygiene gir et mindre sårbart system enn store produksjoner i Europa og ellers i verden. Dette gjør at dyra våre holder seg friske, og vi kan tilby trygg mat, sier Ole Nikolai Skulberg, assisterende direktør i NOEK.
En høy selvforsyning i Norge blir bare viktigere, men det er ikke en selvfølge at vi klarer å holde smitte ute i like stor grad. Derfor er det viktig at man kontinuerlig jobber med smitteforebyggende tiltak.
Norge har i tillegg en markedsregulering som gir forutsigbarhet og risikoavlastning i verdikjeden.
NOEK: Bedre balanse gir et sunnere marked
Ole Nikolai Skulberg i NOEK spår et marked i bedre balanse de neste årene på alle dyreslag. Dette er positivt for alle parter i verdikjeden, da overskudd er kostbart. Målet med prognose og tiltak hos markedsregulator er å oppnå en sunn balanse mellom tilbud og etterspørsel.
Ole Nikolai Skulberg, assisterende direktør i NOEK. Foto: John Trygve Tollefsen, Nortura
På prognosesiden var den store nyheten et nytt verktøy utarbeidet i samarbeid med Differ for å treffe enda bedre på produksjons-prognosen på lam. Det norske selskapet har utviklet en modell som blant annet baserer seg på værdata som samles inn fra NASA og meteorologisk institutt. Dataen kan brytes ned til små geografiske lokasjoner og regioner i Norge.
Det betyr at man allerede i mai kan se hvordan været vil påvirke vektsvilkår frem mot lammesesongen - og dermed også en forventning om kvaliteten på lammene og når de er slakteklare. I teorien betyr dette at man tidligere og mer presist enn før kan spå i hvilken uke lammene i de ulike regionene vil nå riktig slaktevekt. Dette er ny informasjon som kan brukes for bedre planlegging i verdikjeden.
– Prognosene er noe alle bransjen har nytte av å følge med på. De gjør planleggingen enklere både for bonden, slakteriene og dagligvarehandelen. Vi er bare en telefonsamtale unna dersom du skulle trenge mer informasjon, sa Skulberg.


