Gir støtte til bønder i Ukraina

(20.06.23) 10 prosent av jordbruksjorda i Ukraina er minelagt. Nortura bidrar nå med 100.000 kroner til Norges Bondelag og Norsk Folkehjelps mineryddingskampanje for å få ryddet jorda og bidra til ukrainsk matproduksjon.

Nortura Hærland. Foto: Øyvind Haug

Krigen i Ukraina har rammet både folk og matproduksjon på en måte ingen har sett maken til i vår del av verden siden andre verdenskrig. I samarbeid med Norsk Folkehjelp lanserer Norges Bondelag en kampanje for å bidra til å rydde miner og eksplosiver.

I solidaritet med ukrainske bønder velger Nortura å bidra med støtte økonomisk støtte til denne kampanjen.

– Ukraina er Europas og verdens matlager, med en stolt og flott landbrukstradisjon som både er viktig for verden og viktig for egen matforsyning. Å observere de dramatiske hendelsene våre ukrainske kollegaer nå utsettes for er vondt og en minerydding er et viktig tiltak for å bedre arbeidsforholdene deres, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.

Det anslås at over 10 prosent av all jordbruksjord i Ukraina er minelagt og store arealer er fulle av udetonerte bomber og raketter. I områdene som er frigjort fra russisk okkupasjon har russerne minelagt jordene før de ble jaget ut. Dette gjør at jorda ikke kan brukes til matproduksjon. Flere bønder har blitt drept etter at de har kjørt på landminer under våronnarbeid.

Norges Bondelag har donert 100 000 kroner til prosjektet, som alle kan støtte.

For å bidra til Norges Bondelag og Norsk Folkehjelps mineryddingskampanje i Ukraina kan man som privatperson sende valgfritt beløp på Vipps til 521539 eller bankkonto 1503.18.47823