Oppdaterte brosjyrer på skitne slaktedyr storfe og småfe

(25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.

Lenker på tekst går til informasjon på Animalia side sider, der også brosjyrene kan lastes ned. Ved å klikke direkte på bildene av brosjyren kommer du i pdf-versjon av brosjyren på nett.

Storfe

Heftet Råd for reine storfe er rettet mot rådgivere og veterinærer, men kan også ha nyttig informasjon for produsenter. Heftet finnes som pdf og kan lastes ned her:

Animalia: Informasjonsmateriell om reinere slaktedyr – Storfe

Brosjyre

Animalia og Helsetjenesten for storfe har laget en egen informasjonsbrosjyre rettet mot storfeprodusenter. Den har fokus på hvordan man sikrer reine dyr, hvordan man vurderer hvor reint et dyr er og vurderinger for trekk i forbindelse med slakting. Brosjyren inneholder og et skjema den enkelte produsent kan bruke som verktøy for å vurdere reinhet i egen besetning.

Animalia: Se info om skitne slaktedyr - storfe

Brosjyre

Småfe

Reine dyr er en grunnleggende forutsetning for å kunne gjennomføre en hygienisk slakteprosess. God slaktehygiene er avgjørende for å hindre at farlige bakterier overføres fra dyrets hud og tarm til slakteoverflaten.  Ved slakting skal sau og lam være tørre, reine og nyklipte. Dyr klipt umiddelbart før slakting, gjerne ved linjeklipping, er det beste utgangspunktet.  De som likevel klipper hjemme før levering, må gjøre dette mindre enn tre dager før levering.

Animalia: Se info om skitne slaktedyr - småfe

Brosjyre