Klipp storfe nå ved innsett

(25.09.24) Det er lettere å holde dyra rene gjennom innefôringssesongen dersom de klippes. Ved innsett blir det både endring i fôring og miljø og dyra kan bli stresset ved avvenning. Det gjør at noen dyr ganske raskt kan bli skitne.

Av: Bengt Egil Elve og Elisabeth Kluften, spesialrådgivere storfe i Nortura

Klipping og alle foto: Kjersti Norin, rådgiver storfe og småfe i Nortura

Ren pels er enklere å klippe, og både batteri og kniver på klippemaskinen varer lenger. Dersom møkk på dyra får tørke slik at det dannes skorpelignende belegg, så er det vanskelig å klippe eller få rent uten å lage irritasjon på huden under.

De viktigste områder å klippe de er hale, lår og under buk. Det er også viktig å klippe bakbeina godt ned under haseleddet og frambeina til under kneet.

Ungdyr før klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura
Det er viktig at det ikke er "pansermøkk" på haseleddene og på framknærne.

For sikkerhetsskyld er det best å bruke en behandlingsboks, slik at det er trygt å klippe. Kyr og eldre dyr som er vant med å håndteres kan kanskje klippes mens de er fiksert i fronten. Begynn å klippe på lendet, snakk beroligende til dyret, og klipp på mer sensitive plasser etter hvert som dyret roer seg og blir vant med klippingen.

Ungdyr under klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Ungdyr under klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Vurdere samtidig også behov for behandling mot lus. Det er god forebygging å sette inn rene dyr i et rent fjøs om høsten.  

Utover vinteren er det viktig å følge med på utviklingen både på pels og gjødselkonsistens og om dyra begynner å bli skitne. Fôringen må justeres slik at det er god gjødselkonsistens og bingene må holdes rene. Det må vurderes om det er behov for en ny runde med klipping av hele eller deler av dyra midt på vinteren.

Det har vært en økning i andel urene slaktedyr de siste to årene. Rene dyr er tegn på bedre dyrevelferd, det gir bedre slaktehygiene og bedre økonomi for bonden!

Ungdyr før klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Bilder etter klipp

Ungdyr etter klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Ungdyr etter klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Ku etter klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Ku etter klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Ku etter klipping. Foto: Kjersti Norin, Nortura

Tips for klipping:

  1. Sørg for at dyret står fast og du selv er sikret
  2. Start opp maskina så dyret hører maskina før du legger den på
  3. Start med å klø dyret på lenda så det er rolig før du begynner å klippe
  4. Bruk grov og kvass nok kam/kniv, olje kniven jevnlig og ta pauser hvis maskina blir varm
  5. Husk også og klipp halen
 

Brosjyre - Reine storfe

Brosjyre Reinere storfeAnimalia og Helsetjenesten for storfe har laget en informasjonsbrosjyre rettet mot storfeprodusenter. Den har fokus på hvordan man sikrer reine dyr, hvordan man vurderer hvor reint et dyr er og vurderinger for trekk i forbindelse med slakting.

Brosjyren inneholder også et skjema den enkelte produsent kan bruke som verktøy for å vurdere reinhet i egen besetning.

Bestill eller laste ned brosjyren fra Animalia

Relatert informasjon