-
Klauvskjæring
(Sist endret 01.04.24) På animalia.no er det informasjon om Norsk klauvskjærerlag (NoKL), med blant annet oversikt over aktive klauvskjærere i hele Norge.
-
Hvilke kyr skal du utrangere i år?
(07.09.22) God vurdering av hvilke kyr som skal utrangeres, og nøye utplukk av hvilke kviger som skal settes på er viktig for å få en god dyreflokk. De «usynlige» kyrne skal beholdes. Det vil si de friske holdbare dyr med godt lynne, lite kalvingsvansker og som gir avkom med høytilvekst, og som gir så lite arbeid at du ikke merker at de er der!
-
Skitne storfe
(20.02.19) Reine dyr er en forutsetning for å produsere reine råvarer og vi må unngå en ny E.Coli sak som i 2006. Reine slaktedyr handler derfor først og fremst om matsikkerhet. I tillegg vil huder fra skitne dyr få en lavere verdi da det som oftest er skader i skinnet. Sist men ikke minst vil dyr som er skitne ha dårligere dyrevelferd og gi norsk storfekjøttproduksjon ett dårligere renommé totalt sett.
-
Tenk HMS ved henting av slaktedyr!
(10.01.17) Dyretransport er et arbeid som er forbundet med en del risiko. Særlig er håndteringen av dyra – og spesielt storfe – risikobetont. Men ved god tilrettelegging kan vi redusere risikoen.
-
Kusignal – også for storfekjøttproduksjon
(09.05.16) Kusignal ® handler om å se og forstå de signal som storfeene gir oss. Hver gang vi er i kontakt med dyrene, får vi en mulighet til å se og forstå mer. Dyr forsøker ikke å lyve til oss, de viser ærlige tegn – vil vi ta imot? Da kan en lage et driftsopplegg som er mer robust mot sykdom og unngå røkterfeil. Det handler om å ikke se seg blind i eget fjøs og med eget driftsopplegg, men å våge å se forbi unnskyldningen vi ofte lager – når vi ser noe som kunne vært bedre.
-
Nyttig å veie dyra
(21.03.13) Ved å veie og registrere vekter på dyra ved avvenning så har du lagt grunnlaget for all videre planlegging i forhold til utslakting, avl og rekruttering i besetningen det kommende året.
-
Kjøttkvalitet vert påverka under produksjonen
(10.09.12) Kjøttkvaliteten er i stor grad avhengig av slakteprosess, modningsforløp og tilbreding heime på kjøkkenet. Men det som skjer i produksjonen på garden kan og ha stor betydning for kjøttkvaliteten for kalv- og oksekjøt.
-
Fra melk til ammeku
(06.09.12) Å gå over fra mjølkeproduksjon til ammekuproduksjon krever planlegging helst før beslutningen skal tas. Man bør tenke igjennom hva man skal gjøre i forhold til bygningsmasse, besetning og ikke minst hvordan det økonomiske resultatet vil bli etter overgangen. Det er også fornuftig å tenke over hva slags ny kunnskap man bør tilegne seg i forhold til endret produksjon.
-
Fôrstyrke, tilvekst og kjøttkvalitet på okser og kastrater
(06.05.10) Det har lenge vært et politisk mål at Norge skal være selvforsynt med kjøtt. Samtidig er det et faktum at kjøttkonsumet per person har vært økende i takt med den økonomiske utviklingen i samfunnet.
-
Kjøttfesemin på mjølkebruket
(17.09.09) Høyere slakteoppgjør eller høyere livdyrpriser? Bruk av kjøttfesemin i mjølkebesetningene gir muligheter for økte inntekter enten i form av høyere slakteoppgjør eller høyere livdyrpriser.