Grovfôrkrisen – samling av artikler

Den varme og tørre våren og forsommeren 2018 ga store utfordringer, hele Sør-Norge fikk redusert 1. slått. Det er noen geografiske variasjoner, men i gjennomsnitt anslår vi at 1. slåtten ga ca. 50 % av normal avling med grovfôr.

  • Tilgjengelig Islandsfôr fra FK/Tine/Nortura

    (27.02.19) Tørken i sommer ga mange utfordringer med å skaffe nok fôr. En enorm dugnad med halmberging og import av fôr gjorde at de fleste har fått tak i fôr til å kunne holde produksjonen noenlunde oppe igjennom vinteren. Det kommer imidlertid tilbakemeldinger som tyder på at det er produsenter som enda har for lite fôr.

  • Fôring med ammoniakkbehandlet halm

    (04.10.18) For mange blir fôring med NH3 behandlet halm en ny erfaring denne høsten og vinteren. I en video vi har lagt ut på vår facebookside gis noen gode råd fra en som har 25 års erfaring.

  • Islandsfôr til ammeku

    (24.09.18) Snitt på mottatte analyser på grovfôret fra Island viser en tørrstoffprosent på 48 %, energikonsentrasjon på 0,96 og råprotein på 176 g/kg tørrstoff (ts). Pris pr rundball er kr 1730,-, og med et antatt ts-innhold pr ball på 275-350 vil dette gi en pris pr kg ts på 6,30 - 4,50. I videre beregninger brukes pris pr kg ts kr 5,50.

  • Avlingssvikt – men hold produksjonen oppe!

    (15.08.18) Selv om det er svikt i grovfôravlingen og det grovfôret som er tilgjengelig på markedet er dyrt, er det mulig å ha brukbar inntekt på storfekjøtt produksjon. Det gjelder både på innkjøpte og egenproduserte kalver.

  • Lite grovfôr – det er muligheter!

    (12.10.17) – Selv med lite grovfôr er det mulig holde produksjonen oppe og ha brukbar fortjeneste. Reduksjon i dyretall for å greie seg en vinter får følger i flere år, det bør om mulig unngås, sier tilførselsleder storfe i Nortura, Bengt Egil Elve.