Nortura etablerer ungdomsutvalg i en ny pilot

(08.02.23) Sånn ser framtida ut i Nortura. Marthe, Embrik, Martin, Andrea, Vilde, og Mats er alle unge bønder, eller neste generasjons bønder. De er nå første kull i Norturas nye pilotprosjekt; Ungdomsutvalget.

Styrelederen i Nortura står sammen med fem ungdommer og smiler. De står på en takterasse i selskapet, med utsikt over byen, med blå himmel i bakgrunn.

Et forslag fra årsmøtet i 2022, har resultert i et nytt pilotprosjekt på medlemssida i Nortura. Ungdomsutvalget består av Embrik Øen (Øst), Martin S. Paulseth (Innlandet), Andrea Kjellstad (Vest), Marthe Sirivik (Midt), Vilde Bilstad (Agro). Mats Holand (Nord) deltok ikke på samlinga i Oslo. 

– Vi trenger å høre fra flere stemmer for å samle laget, og vi er nødt til å tenke annerledes. Vi opplever at unge bønder har et annet fokus enn de av oss som har drevet i 30 år, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i Nortura.  

Nylig var første møte i det nyetablerte ungdomsutvalget. Gjengen var samlet på Norturas hovedkontor i Oslo, for å bli bedre kjent med selskapet. Ungdommene, som representerer hver sin region (Nord, Midt, Vest, Agro, Øst og Innlandet), skal inn som medlemmer i Arbeidsutvalgene i eierdemokratiet. Norturas styreleder er svært optimistisk for veien videre.  

– Jeg opplever et stort engasjement rundt bordet, og Nortura er privilegerte som har fått denne gjengen med på laget, sier Vaag.  

Pilotprosjekt i eierdemokratiet 

Forslaget om et eget ungdomsutvalg i samvirkeselskapet, kom fra eierne selv under årsmøtet i 2022.  

- Skal Nortura være relevant i framtida, må vi bli flinkere til å lytte til ungdommene. Både når det kommer til hvordan vi rekrutterer nye bønder og hvordan vi i landbruket forholder oss til samfunnet ellers, sier Vaag.  

Ungdomsutvalget er et pilotprosjekt i eierdemokratiet i selskapet.  

Dette er ungdomsutvalget