PRIOR wienerpølser 20 år

(23.06.23) Kyllingpølser gikk fra wiener til winner. Det er nå 20 år siden PRIOR lanserte wienerpølser, men det gikk ikke stille for seg. Visste du at den utløste en kjøttkrangel?

PRIOR Wienerpølser 2007

Historien bak PRIOR wienerpølser

I 2003 lanserte PRIOR for første gang i Norgeshistorien wienerpølser som inneholdt kylling og kalkun – ikke tradisjonelt svinekjøtt. Dette utløste en «kjøttkrangel» om hvorvidt kyllingpølser kunne bli kalt en wienerpølse.

Arild Husefjeld– Vi i PRIOR ville vokse og derfor kopierte vi Gilde for å få til dette, sier Arild Husefjeld (bildet), tidligere direktør for PRIOR.

Tilbake i 2003 var Gilde og PRIOR konkurrenter. Gilde var anerkjent, stort og etablert, mens PRIOR var en liten utfordrer.

Det var bare ett problem: Kjøttforskriften. Tilbake i 2003 lød kjøttforskriften: «Wienerpølser skal være framstilt av en farse av storfekjøtt, eller svinekjøtt og fett av storfe eller svin. Farsen skal stoppes i fåretarmer. Wienerpølse skal være røkt.», altså kunne ikke PRIOR kalle pølsen sin for wiener, da den var laget av kylling – ikke storfe eller svinekjøtt.

– Vi ønsket å utfordre kjøttforskriftene og resonnerte oss frem til at kylling var kjøtt. Det er mulig at vi forskutterte litt, men vi mente at PRIOR-wieneren var et fantastisk produkt.

Kjøttkrangel endte i media

Kjøttbransjens landsforbund klagde PRIORs wienerpølse inn til Statens næringsmiddeltilsyn. De mente at «Er ikke dette et brudd på kjøttforskriftene, så er ingenting det». VG plukket opp kjøttkrangelen.

VG 17. september 2003

PRIOR fikk aldri et pålegg fra Statens Næringsmiddeltilsyn om å endre navnet på wienerpølsen og i 2005 ble kjøttforskriften endret, og fugler ble innlemmet i setningen om hva som er kjøttråvarer. PRIORs wienerpølse var offisielt en wiener!

I ettertid røper Husefjeld reserveplanen for hva de hadde gjort dersom de ikke fikk gehør. De hadde endret navn:

– Planen var enkel: Vi får endre navnet fra wiener til winner da!

PRIOR wienerpølser har nå vært på markedet i 20 år og det er nå helt innarbeidet hos norske forbrukere at en wienerpølse kan inneholde kylling- og kalkunkjøtt, og ikke bare svinekjøtt. Kalkun- og kyllingpølse er blitt en winner.

– Jeg er veldig stolt av jobben med å frem hvitt kjøtt, sier Husefjeld i dag.

Markedsdirektør for PRIORs pølser elsker historien om pølsene, og mener denne har vært viktig for utvikling av PRIOR.

– Vi ønsker å skape noe nytt og er ikke redd for å gå nye veier. All ære til Arild som har lagt et så flott grunnlag. Vi forsøker i størst mulig grad å ha den samme fremoverlente holdningen i dag, sier Lise Kjær Kristoffersen.

Fra VGs intervju med Husefjeld:

– Går det an å misforstå dette?

– Ja, vi mener at vi kan ha kylling- og kalkunkjøtt i en wiener så lenge vi skriver klart og tydelig at det er en wiener med kylling og kalkun.

– Men det står jo helt klart at wienerpølser skal inneholde storfe- eller svinekjøtt?

– Ja, men vi mener at vi likevel kan kalle våre pølser for wiener. Dette har vi også eksperter som støtter oss i. Vi har lokalt næringsmiddeltilsyn og egne eksperter som mener at kylling er like mye kjøtt som de andre kjøttslagene. Det går ikke an å utelate enkelte kjøttslag for at det skal være en wiener.

Se artikkelen på PRIOR

 

Relatert informasjon (ekstern)