Bor det 5 millioner kjøtthuer i dette landet?

(06.02.24) Gilde er ute med ny, offensiv reklamekampanje om kjøttets plass i et sunt kosthold. Gjennom printannonser og 30 sek podcast- og radiospotter, adresseres kostholdsdebatten – med både alvor og glimt i øyet.

 

Bor det 5 millioner kjøtthuer i dette landet?

Ja. Og nei. Over fem millioner av oss spiser rødt kjøtt, men gjør du et raskt søk på det kan det virke som det er noe av det dummeste det går an å gjøre. Det er det jo ikke. Rent norsk storfekjøtt inneholder flere viktige næringsstoffer. Proteiner av høy kvalitet, jern, sink og vitamin B12 er noen av dem. Det blir fort bråk når vi snakker om dette, men det ligger gode grunner bak når Helsedirektoratet sier at moderate mengder rødt kjøtt også kan være en del av et sunt kosthold. Godt er det og.

Slik lyder teksten som i de neste tre ukene skal løftes gjennom printannonser og 30 sek podcast- og radiospotter. Markedsdirektør i Gilde, Nina Rishovd Stavenæs, forteller at målet er å fremheve de ernæringsmessige fordelene ved rent rødt kjøtt.

– Vi opplever at dette drukner i det som ofte blir en unyansert og tabloid debatt om kjøttets plass i kostholdet. Rødt kjøtt inneholder viktige næringsstoffer som kroppen trenger og som kan være vanskelig å erstatte med andre matvarer - det ønsker vi å belyse med denne kampanjen, sier hun og legger til;

– Vi håper også at reklamekampanjen kan gi en signaleffekt om at vi ønsker dialog og debatt om kjøtt og ernæring. Hos oss har denne type kommunikasjon tidligere ligget på konsernnivå hos Nortura, men vi er opptatt av at Gilde – merkevaren som folk flest forholder seg til – også skal ha en stemme inn i kostholdsdebatten som omhandler våre råvarer.

Fagsjef for ernæring i Nortura, Guro Waage, er glad for at kampanjen tar opp det hun mener er en underkommunisert risiko i debatten om kjøtt og helse;

– Kjøtt fra storfe en viktig kilde til blant annet jern, vitamin B12 og sink, næringsstoffer det kan være vanskelig å få nok av gjennom annen mat. Et ubalansert kosthold, med for stor reduksjon i inntaket av animalske matvarer, inkl. rødt kjøtt, kan bidra til økt risiko for næringsstoffmangler i befolkningen. For eksempel er jernmangel utbredt i Norge i dag, og spesielt barn, kvinner i fertil alder, gravide og ammende er utsatt.

I forbindelse med kampanjen er det publisert oppdaterte artikler om kjøtt, helse og ernæring på Gilde.no Her kan man lese mer om de viktigste næringsstoffene, salt, fett og tilsetningsstoffer, prosessering, kreftforskning m.m.