Prisløyper engrosprisendringer 1. halvår 2026

(29.10.25) Konsernstyret i Nortura fastsatte 2. oktober planlagt gjennomsnittlig engrospris for storfe, gris, lam og egg for første halvår 2026. Det er nå satt opp prisløyper for å ta ut de vedtatte prisene.

For storfe, gris og lam brukes prisløypene å tilpasse slaktemengden til markedet i størst mulig grad. Når det er hensiktsmessig, brukes også omsetningsavgifta aktivt for å forsterke prissignalene mot bonden. Omsetningsavgifta blir endelig vedtatt i desember. 

Avregningsprisløypene er derfor med forbehold om at Norturas forslag til endring i satsene for omsetningsavgift i 1. halvår blir gjeldende. 

Prisløype storfe:

  • Mandag 5. januar (uke 2): Engrospris opp 2,50 kr/kg
  • Mandag 26. januar (uke 5): Engrospris opp 1,40 kr/kg
  • Mandag 15. juni (uke 25): Engrospris ned 0,50 kr/kg

Samlet gir dette en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår på 79,80 kr/kg.

Avregningsprisløype storfe:

Med bakgrunn i at Tine varsler reduserte melkekvoter for 2026, og det dermed må forventes økt kuslakting etter nyttår, er det ønskelig å motvirke opphopning av slakt i januar. Prisløypa er derfor lagt opp med tanke på at enkelte kan se seg tjent med å utsette innmeldingene noen uker. Reduksjonen i omsetningsavgift fra 3. november som Omsetningsrådet vedtok i dag, vil også gjøre det mer attraktivt å levere storfe til slakt i november og desember. 

Når det nærmer seg sommerferien, faller etterspørselen etter helt slakt hos de som skjærer og foredler storfe. Prisreduksjonen fra uke midten av juni skal stimulere produsentene til å levere mens etterspørselen fortsatt er høy.   

Graf storfe engrospris med omsetningsavgift 1. halvår 2026

Prisløype gris:

  • Mandag 5. januar (uke 2): Engrospris opp 1,10 kr/kg
  • Mandag 12. januar (uke 3): Engrospris opp 1,00 kr/kg

Samlet gir dette en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår på 48,90 kr/kg.

Avregningsprisløype gris:

For å bidra til at tilførslene av gris etter jul og nyttår jevnes ut på flere uker, deles engrosprisoppgangen på uke 2 og 3, mens reduksjonen i omsetningsavgiften på gjøres fra uke 4. Tanken er at enkelte kan se seg tjent med å utsette innmeldingen en uke når opptrapping av avregningspris gjøres gradvis.

Graf gris engrospris med omsetningsavgift 1. halvår 2026

Prisløype lam:

  • Mandag 5 januar (uke 2): Engrospris opp 6,50 kr/kg
  • Mandag 25. mai (uke 22): Engrospris opp 4 kr/kg

Samlet gir dette en gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår på 94,50 kr/kg.

Avregningsprisløype lam:

Det er generelt lite slakting av lam i første halvår. Behovet for ferske slakt øker inn mot påske, men med tidlig påske, forventes det at telledato vil bidra med den økningen som er nødvendig. 

Prisoppgang i slutten av mai uke 22 skal gi en stimulans til å levere dielam i en periode der det ikke er andre ferske lam tilgjengelig. 

Graf lam engrospris med omsetningsavgift 1. halvår 2026

Prisløype egg:

  • Mandag 5. januar (uke 2): Engrospris opp 1,20 kr/kg

Samlet gir dette en gjennomsnittlig engrospris for 2. halvår på 31,10 kr/kg.

Prisen på usorterte egg fra frittgående høns øker med 1,20 kr/kg fra uke 2. Egg som kjøpes over forsyningsplikten vil bestå av en lik andel av kjønnssorterte egg som Nortura har i sine tilførsler. Tilførslene med kjønnssorterte egg øker igjennom året.

Avregningsprisløype egg:

Pris for egg fra frittgående, miljø og kjønnssorterte øker med 0,70 kr/kg fra uke 2.

Prisløype Sau:

  • Ingen endring i engrospris.

Prisløype purke og råne:

  • Mandag 5. januar (uke 2): Engrospris opp 2,00 kr/kg

Eventuelle kostnadsendringer, tillegg og trekk vil påvirke avregningsprisene.

 

Hvordan blir avregningsprisen

Endringer i omsetningsavgiftgrunntilskudd etc. kommer utenom, også justeringer på grunn av endringer i kostnader eller verdi på hud, skinn, innmat e.l.

Prisløyper

Prisløypene utformes med tanke å oppnå best mulig balanse mellom tilbud og etterspørsel gjennom året, gjennom å flytte slakting fra overskudds- til underskuddsperioder.

God balanse i markedet gir grunnlag for å ta ut en høyere pris. Det å skjære og omsette mest mulig av kjøttet ferskt er dessuten kostnadsbesparende i industrien. Og sist men ikke minst, det er med på å redusere reguleringskostnadene som bonden betaler gjennom omsetningsavgiften.

Se også Veien fra Planlagt Gjennomsnittlig Engrospris til avregningspris