Slik leverer Kvæken storfe uten «møkk-trekk»
(21.02.25) Tallefjøs og mange dyr til tross. Ammekuprodusent Håkon Marius Kvæken fra Løten har gode rutiner på hvordan han skal levere rene dyr til slakt til Nortura.
Bransjen opplever et økt fokus på møkkete dyr på slakteriet. Like før nyttår vedtok Animalia en økt trekksats for skitne storfe i kategori 2, for alle slakterier i landet.
Nylig besøkte Norturas fagsjef på storfe, Ole Anders Fjeldberg og storferådgiver Synnøve Kjeserud en kjent og talefør profil på Løten, som stort sett leverer rene dyr til slakt til Nortura.
Og hemmeligheten? Gode rutiner på strøing og klipp før levering.
Gode tips for rene dyr
I denne nye videoen kan du høre mer om Håkon Marius Kvækens faste rutiner i fjøset. Her kan du også høre fagsjefen på forklare hvorfor akkurat områdene på dyras buk, bryst, skanke og lår er kritiske punkter når det kommer til mattrygghet.
– Det er disse områdene på dyra som snittes først, når dyra er slaktet og henger på slaktekroken, sier Fjeldberg.
Storferådgiver Synnøve Kjeserud har flere gode tips til å unngå møkkete dyr. Disse er:
- Ha nok strø av god kvalitet.
- Klipp dyra før innsett.
- Ha rett antall dyr i bingen og holdt tørt rundt eteplasser.
- Styr ventilasjon for å unngå høy luftfuktighet.