Heatime – den moderne brunstkontroll
Biff 2010:
(18.05.10) Fra 1. oktober 2009 har Geno forhandlet Heatime aktivitetsmåler til norske mjølke- og kjøttfeprodusenter. Mange danske bønder har tatt i bruk Heatime, og har svært gode erfaringer. Viking Genetics selger denne aktivitesmåleren i Danmark og har startet salg også i Sverige.
Av: Per Gillund, fagsjef i Geno
Heatime aktivitetsmåler hjelper bonden å finne de brunstige dyra. Foto: Per Gillund, Geno
Aktivitetsmåler - nyttig verktøy i brunstkontrollen
Alle typer aktivitetsmålere fungerer etter samme prinsipp: Når kua/kviga er brunstig, vil den bevege seg betydelig mer enn ”normalt”. En transponder på halsen eller foten på dyret registrerer dyrets bevegelser. Data samles opp og registreres av en antenne som sender dataene videre til en databoks eller PC, der aktiviteten kan leses av. Alarm indikerer forhøyet aktivitet, som kan bety at dyret er brunstig eller på tur inn i brunst. Inseminasjon anbefales et visst antall timer etter alarmutslag, men dette bør helst sammenholdes med andre brunstobservasjoner. Aktivitetsmåleren hjelper bonden med å finne de brunstige dyra, og det kan være lettere å bestemme riktig inseminasjonstidspunkt. En må imidlertid være oppmerksom på at det kan forkomme såkalte falske positive dyr (dyr med alarmutslag som likevel ikke er brunstige) og falske negative (brunstige dyr som ikke registreres på aktivitetsmåleren). Aktivitetsmålere er så langt kun utviklet for dyr i løsdrift. Særlig i større besetninger vil dette være et nyttig og tidsbesparende hjelpemiddel.
Hva er spesielt med Heatime?
Det er flere typer aktivitetsmålere i bruk i Norge. Det vanligste er at måleren er integrert i mjølkings- eller fôringssystemet, og dermed hovedsakelig i bruk på mjølkekyr. Heatime er et såkalt ”stand-alone” system som i prinsippet kan brukes i alle fjøs og binger der dyra går løse, på fjøset eller ute på beite. Heatime er derfor egnet også i ammekubesetninger. Heatime krever ikke PC i fjøset, og er svært enkel å montere. Det er lav brukerterskel på aktivitetsmåleren.. Transponderen sitter på halsen og samler opp 2-timers ”pakker” med dyrets aktivitet, som lagres i maks 24 timer. Data leses av når dyret passerer en antenne, som må være strategisk plassert i fjøset.
Plassering av antennen er kritisk for at systemet skal fungere optimalt. For mjølkeku anbefales antennen plassert i utgang fra mjølkegrav/mjølkerobot, i binger med ammeku og/eller kviger og på beite ved felles drikkekar eller et sted hvor alle dyra passerer minst to ganger per døgn. Systemet kalibreres i forhold til dyrets normalaktivitet og den gjennomsnittlige aktiviteten hos alle dyr i besetningen. Når ett eller flere dyr med transponder har alarmutslag, vil ei rød lampe blinke. Skjermbildet vil da vise hvilke dyr det gjelder, graden av utslag og antall timer siden høy aktivitet. Med få tastetrykk vises enkle grafer med registrert aktivitetsnivå for enkeltdyr for valgte tidsintervaller. Alarmen slår ut når aktiviteten er på 5 eller mer, på en skala fra 0 (ved nedsatt aktivitet under 0) til 60 - 70. Anbefalt insemineringstidspunkt er 15 - 25 timer etter alarmutslag. Gjennomsnittsaktiviteten i besetningen vises også, da denne kan være forhøyet og må tas hensyn til, for eksempel ved generell uro i fjøset eller ved beiteslipp. Noen dyr har nedsatt aktivitet på grunn av sjukdom eller uregelmessig aktivitet som følge av eggstokkcyster. Slike hendelser vil også fanges opp. Det kan kobles en SMS-boks til styringsenheten. Ved alarmutslag sendes automatisk melding med info om aktuelle dyr til valgte telefonnummer (for eksempel til eier/røkter og inseminør). Med ekstrautstyr er det også mulig å synkronisere Heatime i forhold til en styringsport, slik at dyr med alarmutslag kan skilles ut i egen inseminasjonsbinge.
Gode resultater i Danmark
Siden lansering av Heatime i 2007 har Viking Genetics solgt 700 anlegg i Danmark. Tilbakemeldinger fra danske bønder er at Heatime er enkelt og presist, med få falske positive og negative utslag, og at Viking gir god rådgivning og faglige oppfølging til brukerne. Ifølge Viking har det vært en økende tilslutning av semin på kviger etter hvert som flere besetninger har tatt i bruk Heatime. Dansk Kvæg har analysert besetninger med Heatime (før og etter installasjon) og sammenlignet med besetninger uten aktivitetsmåler. Undersøkelsen viser at Heatime-besetninger har kortere intervall mellom 1. og siste inseminasjon for både kviger og kyr. Dette betyr at flere brunster blir oppdaget. Bruk av Heatime resulterte i at besetninger med dårlige fruktbarhetsresultater bedret seg, og besetninger med god fruktbarhet ble mer stabilt gode.
Positive erfaringer fra utprøving på mjølkeku i Norge
Geno installerte Heatime i tre mjølkekubesetninger og en ammekubesetning våren 2009. Vi ønsket å prøve ut systemet før eventuell lansering i Norge. Geno trengte erfaringer med hensyn til presisjon, aktivitetsnivå og optimalt tidspunkt for inseminasjon i forhold til alarm på ulike raser, samt kritiske punkter vedr innredninger, bingestørrelser, antenneplassering med mer.
Besetningseierne var godt fornøyd med systemet for både kviger og kyr. Heatime fant alle brunstige dyr, systemet oppdaget flere brunster som eieren mente han/hun ikke hadde oppdaget uten hjelp av Heatime. Det var stor variasjon i alarmutslag, fra 5 til 60 - 70 i alle tre besetningene. Det var svært gode tilslag på inseminasjonene. For alle kviger og kyr i de tre besetningene var gjennomsnittlig drektighetsprosent etter 1. inseminasjon 68%. Tilslaget var uavhengig av graden av alarmutslag. Anbefalt nivå for alarmutslag (> 5) synes å passe godt også under norske forhold. Anbefalingen om inseminasjon 15 - 25 timer etter alarmutslag stemte også godt for både NRF og Holstein i denne utprøvingen. Vi fant ingen forskjeller på aktivitetsnivå eller timer fra utslag til inseminasjon i forhold til alder på dyra. En besetning hadde både NRF og Holstein. Det så ikke ut til å være noen raseforskjeller på utslagene i denne besetningen.
I alle tre besetningene var det falske positive utslag (alarmutslag uten at dyret er i brunst) ved beiteslipp eller annen uro i besetningen. I en besetning var det 9 dyr med forhøyet aktivitet (utslag 6 - 21) første døgnet dyra beitet dag og natt. Ingen av disse dyra var brunstige (falske positive). Aktivitetsnivået for besetningen var også forhøyet. Ved slike hendelser i besetningen er det viktig å være ekstra oppmerksom ved tolking av utslagene på Heatime. En av besetningene har fullspaltebinger for kvigene. Her måtte en gjøre tilpasninger i bingene og redusere dyretettheten. Hensikten var å begrense antall avlesninger per døgn og hindre falske positive utslag fra medløpere i bingen. Unødvendig hyppige avlesninger vil redusere levetiden på transponderen. En viktig erfaring fra prosjektet er at riktig antenneplassering, særlig i kvigebinger, er avgjørende for at systemet skal fungere optimalt.
Erfaringer med kjøttfe
Geno har også hatt ansvar for utprøving i en kjøttfebesetning. Dette har skjedd i samarbeid med Nortura. Heatime ble utprøvd i en ammekubesetning der 30 kviger hadde transponder. Disse kvigene gikk sammen med ca 30 andre kviger, som ikke hadde transponder.
Alarmutslag og brunstsymptomer ble registrert morgen og kveld. Det ble montert to antenner over en 3,5 m bred passasje mellom liggeareal og lufteareal/eteplass. Dyra hadde også mulighet for å passere gjennom en tilsvarende port uten antenne. Det viste seg at noen dyr unngikk å bli avlest fordi de kun passerte den porten der det ikke var antenne. Denne porten ble stengt midt i prøveperioden, men selv da unngikk enkelte kviger avlesning. Dette skyltes at flere kviger passerte i flokk, noe som kan resultere i mangelfull registrering. Det ideelle er at passasjen er så smal at kun ei kvige kan passere antenna av gangen.
Alle dyr som hadde alarm ble registrert med sikre brunstsymptomer. Eieren og hennes mannskap i denne besetningen er flinke til å registrere ridning og ståbrunst. Dette betyr at Heatime gir pålitelig beskjed.
Aktivitetsnivået ser ut til å være lavere for kjøttfe. Gjennomsnittlig aktivitet var 11, mens gjennomsnittet for de tre mjølkekubesetningene var 20. Dette er ikke overraskende da vi vet at kjøttfedyra er roligere generelt, også under brunst. Vi trenger mer erfaring for å ta stilling til om minimumsnivå for utslag skal senkes i kjøttfebesetninger. Anbefalt avstand fra alarm til inseminasjon (15 - 25 t) ser ut til å stemme godt også for kjøttfe. Gjennomsnittlig avstand for kvigene i denne besetningen var 19 timer. Vi kan foreløpig konkludere med at Heatime er en god brunstovervåker også på kjøttfe, men at en må være meget kritisk til plassering av antenna. Geno vil i nær framtid følge opp flere kjøttfebesetninger med Heatime, for å styrke vår kunnskap og erfaring.
Transportabel antenne – et godt alternativ
I binger der det ikke er mulig med optimal plassering av antenne, kan transportabel antenne vurderes. Antenna, som er kablet til Heatime-boksen, holdes da manuelt over halsen på enkeltdyr for avlesning to ganger i døgnet. Dette gjøres lettest i forbindelse med fôring, helst ved tildeling av kraftfôr, for å lokke dyra inn i fronten mot fôrbrettet. Fangfront vil forenkle avlesningene. Den bærbare antenna må håndteres med forsiktighet og oppbevares på et trygt sted når den ikke er i bruk.
Hvorfor Geno ønsker å forhandle Heatime
Geno har økt semintilslutning som et viktig mål. Bruk av egen okse er mest utbredt på kviger i mjølkeproduksjon og på ammedyr. Vi ønsker derfor å tilby Heatime som et nyttig verktøy for å lette brunstdiagnostikken. Geno ønsker å tilby en alternativ aktivitetsmåler som er egnet til både kviger og kyr i ulike typer fjøs og driftsforhold. Med spisskompetanse på brunst og fruktbarhet har Geno etablert et ”Heatime-team”. I tillegg til markedsføring og salg skal teamet tilby personlig rådgivning, installasjonsveiledning, service og oppfølging av eatimeanlegg over hele landet.
Sammendrag
Heatime er et moderne og effektivt hjelpemiddel i brunstkontrollen. Aktivitetsmåleren er et ”stand alone”- system (frittstående) og er ikke integrert i mjølkings- eller fôringssystemer. Dette gjør at systemet et godt egnet i kvigebinger og i ammekubesetninger der dyra går løse, i tillegg til løsdriftsystemer i mjølkeproduksjon. Heatime er også egnet for brunstovervåkning på beite. Anlegget er enkelt å montere og det kreves ikke PC i fjøset. Systemet er enkelt å betjene. Ei rød lampe blinker når dyr er i brunst og med få ”klikk” vises oversiktlige skjermbilder med status for enkeltdyr i besetningen. Det anbefales at dyra insemineres 15 - 25 timer etter alarm. Systemet har god presisjon, med få falske positive og falske negative utslag. Heatime overvåker dyra 24 timer i døgnet, finner de brunstige dyra og er meget tidsbesparende for bonden. Det anbefales å sjekke visuelle brunstsymptomer i tillegg. Antenneplassering er avgjørende for optimal funksjon, og dette må alltid vurderes i samråd med Geno.
Heatime er godt utprøvd i Danmark og flere andre europeiske land. Erfaringer fra utprøving i Norge er svært gode på mjølkeku og kviger. Systemet ser også ut til å fungere godt på kjøttfe, men utprøvingen er begrenset og ytterligere testing pågår.