-
Har du skaffa deg ein god avlsvêr til paringssesongen?
(Oppdatert 17.09.24) Det er i parings- og insemineringsperioden grunnlaget blir lagt for neste års lammesesong. Vêrlamkåringane går føre seg i desse dagar. Da er tida inne for å skaffe seg ein god avlsvêr.
-
Brunstsynkronisering på sau
(Oppdatert 10.11.20) Mange sauebønder ynskjer seg ei kort og intensiv lammingsperiode om våren av ulike årsaker. Det kan ein få til ved å gjennomføre brunstsynkronisering slik at mange søyer kjem i brunst samstundes. Seksjonssjef for Mattilsynet i Sør-Trøndelag, Heiko Paulenz beskriv her ei metode for brunstsynkronisering som har lykkast i praksis.
-
Avlstiltak for å få ein god sauebuskap
(Oppdatert 17.09.20) Vi bør ta ut ca 25 til 30 % saulam av tal vinterfòra sauer kvart år. Dette for å oppretthalda ei god og frisk sauebesetning.
-
Genomisk seleksjon - kvifor og korleis?
(07.02.17) Dette foredraget om Genomisk seleksjon ble holdt av Thor Blichfeldt, avlssjef i NSG på kongressen LAM 2017.
-
Nye egenskaper i saueavlen
(07.02.17) Nye egenskaper i saueavlen er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Inger Anne Boman, avlsforskar i NSG.
-
Avl i ein bruksbuskap
(07.02.17) Avl i ein bruksbuskap er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Endre og Sindre Borch, sauebønder frå Jøvik i Troms.
-
Gode råd ved brunst-testing og paring
(02.11.09) Her er noen gode råd som kan være verdt å ta med seg nå i den aktuelle perioden.
-
Korleis påverke lammetallet gjennom fôring og avl
(24.09.07, endret 28.10.08) Fôring fram til paring er viktig for å styre mot eit rett lammetal og lammetalet er ein av faktorane som påverkar økonomien i sauehaldet mest.
-
God avlsvær til god saueflokk!
(03.10.07) Gjennom avlsarbeidet endrer vi systematisk dyrematerialet vårt i ønsket retning. Ved at kun avlsmessige ønskede dyr får lov til å føre sine gener videre, kan vi oppnå praktiske resultater som gir økonomiske gevinster. Avlsframgangen per søye per år er beregnet til 10 kr (Norsk Kvit Sau).
-
Sauekontrollen - enklere, mer interessant og sikrere
(28.08.07) Å drive en husdyrproduksjon for å produsere mat eller livdyr krever etter hvert mer av bonden. Ikke nok med at sauen skal ha det bra og at lammekjøttet skal smake og være sikkert å spise, - det skal også stå skrevet på papiret at det er det.