-
Mindre lammetap
(21.01.10, endret 07.03.23) Dette temaheftet har som mål å gi kunnskap om hvordan en kan redusere lammetapet fra fødsel og til lamma slippes på sommerbeite. Om lag halvparten av det totale lammetapet skjer i denne perioden.
-
Råmelk – viktig for lammene
(Sist endret 07.03.23) Antistoffer brukes for å bekjempe infeksjoner. Hos lammene skjer det ikke noen overføring av antistoffer i fosterlivet, og de kommer derfor til verden uten denne beskyttelsen.
-
Hvordan få friske og livskraftige lam
(Oppdatert 01.03.22) Lamminga er en av de mest spennende og samtidig mest kritiske periodene i saueåret. Det viser seg at lammetapet rundt fødsel utgjør en stor del av det totale tapet.
-
Liv laga – lamming og fødselshjelp
(Oppdatert 01.03.22) Perioden under og i de første dagene rett etter lamming er den mest kritiske fasen i et lams liv. Det er derfor også den perioden hvor forebyggende tiltak, tilsyn og hjelp lønner seg mest.
-
Hvordan velge riktig strategi mot innvendige parasitter?
(16.03.21) Parasitter (snyltere) kan deles i innvendige og utvendige parasitter. De innvendige parasittene holder til i indre organer som mage, tarm og lever, og de utvendige parasittene på huden og i ulla.
-
Kan vi unngå besetningsutbrudd av leddbetennelse hos lam?
(16.03.21) Utover 2000-tallet var det en positiv stemning i sauenæringa, - det var underdekning på saue- og lammekjøtt og kjøttprisene steg. Dette førte til nyetableringer og utvidelser og modernisering av driftsapparatet hos mange bønder. Dyretallet økte og det ble flere store besetninger.
-
Ekstra E-vitamin reduserer lammedødelighet
(Siste endret 02.03.21) Våren 2012 ble det gjennomført en feltstudie som viste at antall dødfødte lam hos søyer med tre eller flere lam ble redusert dersom søyene fikk ekstra E-vitamin de siste sju ukene før lamming.
-
Utvida sjukdomsregistrering på småfe
(11.10.16, sist endra 25.09.17) Utvida sjukdomsregistrering (USR) vart innført på småfe frå 1. januar 2016. Dette er observasjonar av sjukdomsfunn på slakta som kan indikere helse-/og/eller velferdsproblem i besetninga.
-
Risikofaktorer og forebygging av mastitt hos sau
(07.02.17) Risikofaktorer og forebygging av mastitt hos sau er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Tore Skeidsvoll Tollersrud, spesialveterinær HT-sau Animalia.
-
Hvordan få til god tilvekst og lite tap hos overskuddslamma
(07.02.17) Kopplamoppdrett med god tilvekst og lite tap er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Linn Hege Engen, rådgiver i Nortura og Vibeke Tømmerberg, spesialveterinær HT sau, Animalia.