Arkiv for nyheter og artikler på småfe
For å finne igjen "gamle" nyhetssaker anbefales det å bruke søk.
For å finne igjen "gamle" nyhetssaker anbefales det å bruke søk.
(31.05.22) Anthony Strømstad Vassbø og Tollef Øksnevad fra Øksnevad videregående skole på Kleppe i Rogaland leverte årets beste oppgavesvar på sau og ble årets Husdyrtreffvinner på sau.
(18.05.22) Hittil i år til og med 8. mai har Nortura slakta vel 28 000 lam med medel slaktevekt 19,2 kg, medel klasse R-/R (7,3) og medel feittgruppe 2/2+ (5,4). Dette er omtrent like stor slakting som i 2021.
(12.05.22) Det blir jobba for fullt med utvikling av nødløysingar for innmelding av slakt i Nortura etter dataangrepet før jul og Min Side måtte takast ned. ResultatOversiktSlaktedata (ROS-analysen) låg også på Min side. Nå er endeleg ROS-analysen klar!
(24.03.22) Er elektronisk sporing svaret på ein del av utfordringane rundt sau på utmark? I dette fagmøtet har Norturas fagsjef på småfe, Finn Avdem, invitert dei ulike leverandørane av elektronisk sporing.
(07.03.22) – 19 ferske og komande sauebønder var samla på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen fredag 4. og laurdag 5. mars, fortel fagsjef småfe Finn Avdem.
(Oppdatert 28.02.22) I dag er det ofte slik at sauebonden ikke klipper sauene sine selv. Gode klippere som kan gjøre jobben raskt og effektivt vokser ikke på trær i Norge, og utenlandske klippere blir derfor ofte en løsning. Disse er raske, arbeidsomme og kan faget sitt, men kan ha dårlig kunnskap om norsk sauedrift, og er ofte mest vant til å klippe tomme søyer om sommeren. Dette kan bidra til at klippinga gjennomføres på en måte som ikke passer ved klipping av høgdrektige søyer.
(17.01.22) Endeleg vart det mogleg å få laga ferdig slaktestatistikken for Lammesesongen 2021. Den syner at vi slakta litt under 620 000 lam i sesongen 2021, ca 15 500 færre enn i 2020.
(25.11.21) Norsk lam velges av et økende antall nordmenn. Nortura kan etter årets lammesesong konstatere en salgsøkning på hele 15 %. Årets lam holder dessuten høy og god kvalitet. Salgsøkningen kommer på toppen av fjorårets økning på 10 prosent fra 2019.
(17.11.21) Urøkt pinnekjøtt fra Gilde fikk terningkast 5 i test i Dagbladet 12. november. – Smaksbildet har innslag som kan minne om spansk skinke. Forholdet mellom fett og kjøtt er akkurat passe, skriver de. Vi er helt enige med Dagbladet. Pinnekjøtt fra Gilde er en viktig del av det store julemåltidet mange steder i landet så dette er vi stolte av.
(30.09.21) Per Johan Lyse er tilsett som ny småfe-rådgjevar ved Nortura Sandeid. Per Johan er sauebonde på garden Lyse i Nedstrand i Nord-Rogaland. Der driv familien eit sauebruk med 240 vinterfôra sau. Han overtok garden i 2001. Halvparten av sauene går på heimebeite om sommaren og resten er på fjellbeite på Hovden.