Modul 1 – Ammekua

Her vil man få en god innføring i:

  • grunnleggende avl, tolking av avlsverdier, rett okse til rett kur
  • rase valg og krysningsopplegg, og plan for besetningen.
  • brunst og brunsttegn, og semin i praksis
  • fôring av ammekua gjennom året
  • klauv og klauvstell

Modul 1 sist gjennomført på Hamar 11. - 12. januar 2023.

Biffakademiet Modul 1 Ammekua

Dag 1: Biffakademiet Modul 1 Ammekua

Kl. 10.00

Kaffe – Velkommen, presentasjon

Kl. 10.30 – 12.00

Grunnleggende avl v/Odd Vangen, Professor of animal breeding and genetics NMBU

  • Generell Avlslære

Kl. 12.00 – 13.00

Lunsj

Kl. 13.00 – 14.00

Grunnleggende avl fortsetter

Kl. 14.00 – 15.00

Kjøttfeavl v/ Siri Furre, Avl og FoU-sjef TYR

  • TYRs avlsopplegg
  • Hvordan tolke avlsverdier
  • Rett okse til rett ku

Kl. 15.00 – 16.00

Fruktbarhet v/ Jorid Lybæk og Anne Hege Hunskaar Tajet, Fagspesialist/veterinær Geno

  • Anatomi/fysiologi
  • Holdvurdering
  • Brunst og brunsttegn
    • Hjelpemidler for å se brunst
    • Rett tidspunkt for inseminering

Kl.16.00

Kaffepause med noe å bite ti

Kl. 16.30 – 18.00

Fruktbarhet fortsetter

  • Bestillingsrutiner
  • Eierinseminering
  • Drektighetskontroll        
    • Hvorfor
    • Tidspunkt
  • Praktisk gjennomføring

Kl. 19.30

Middag

Dag 2: Biffakademiet Modul 1 Ammekua

Kl. 08.30

Kaffe og kort oppsummering av gårsdagen

Kl. 08.45 – 10.00

Klauvhelse v/ Åse Margrethe Sogstad, Spesialveterinær – Helsetjenesten for storfe Animalia

  • Ivaretagelse av klauvhelse
    • Klauvlidelser
    • Klauvskjæring
    • Forebygging

Kl. 10.00

Kaffepause

Kl. 10.15 – 11.00

Klauvhelse fortsetter

Kl. 11.00 – 12.00

Fôring v/ Ann-Lisbeth Lieng, Fagsjef Drøv Felleskjøpet Agri

  • Fôring gjennom ammekuåret
  • Gruppering av dyr (fôring og oppstallingsforhold).

Kl. 12.00 – 13.00

Lunsj

Kl. 13.00 – 14.30

Fôring forts. 

  • (Fôring i økologisk drift)
  • Tilskuddsfôring (vitaminer/mineraler)

Kl. 14.45 – 15.45

"Slik gjør jeg det" v/ ammekuprodusent

Kl. 15.45

Oppsummering avslutting