Modul 2 – Kalven – Beite og helse
I Modul 2 vil det bli lagt stor vekt på helse, forebygging av kalvingsvansker, sjukdom og parasitt-angrep. I tillegg vil det bli noe om fôring og stell av kalv. Modulen vil også ha en bolk om vilkår og krav ved omsetning av kalv.
Beite er et anna tema som vil bli grundig gjennomgått; både etablering av beite, innmarksbeite, kvalitet og omfang av utmarksbeite og bruk av ulike beiter gjennom sesongen.
Modul 2 sist gjennomført 11. - 12. oktober, 2023 på Hamar
Biffakademiet Modul 2 Kalven – Beite og helse
Dag 1. |
|
---|---|
Kl. 10.00 |
Kaffe - Velkommen, presentasjon |
Kl. 10.30 |
Kvalitet og omfang av utmarksbeite v/ Yngve Rekdal, Kart og statistikk, NIBIO, Ås |
Kl. 11.30 |
Lunsj |
Kl. 12.30 |
Skjøtsel av utmarksbeite v/Yngve Rekdal |
Kl. 13.30 |
Etablering og vedlikehold av innmarksbeite v/Oddbjørn Kval-Engstad, NLR med innlagt 15 min. pause.
|
Kl. 15.15 |
Fellesbeite/beitelag: Organisering, regler og rettigheter, tilsyn og tilskuddsordninger v/Erling Skurdal, Nortura |
Kl. 16.00 |
Kaffepause |
Kl. 16.15 |
Parasitter på storfe v/Ola Nafstad
|
Kl. 17.00 |
Pause |
Kl. 17.15 |
Bærekraft og klima avtrykk – hvorfor er det helt nødvendig for landbruket å være med? Cecilie Hultmann, Leder bærekraft, Nortura |
Kl. 19.00 |
Middag |
Kl. 20.30 |
Sosial aktivitet |
Dag 2. Helse og fôring |
|
---|---|
Kl. 08.30 |
Bruk av beite til oppdrett og kjøttproduksjon – v/Bengt Egil Elve, Nortura
|
Kl. 09.15 |
Pause |
Kl. 09.30 |
Helse hos ammekalv og innkjøpt kalv. v/veterinær Per Kristian Groseth, m/innlagt 15 min pause.
|
Kl. 11.30 |
Lunsj |
Kl. 12.30 |
Fôring og stell av NRF-kalv og kjøttfekalv ved Nortura
|
Kl. 13.15 |
Pause |
Kl. 13.30 |
Innkjøp av kalv – v/ Livdyr, Nortura
|
Kl. 14.30 |
Kaffepause |
Kl. 14.45 |
Mine erfaringer med Nofence og beitedrift, ammeku produsent: Bent Are Wollan |
Kl. 15.45 |
Oppsummering, informasjon om videre kurs |
Kl. 16.00 |
Slutt for dagen |