Modul 3 – Ungdyret
Biffakademiet Modul 3 Ungdyret arrangeres på Scandic Hamar 14. og 15. februar 2024.
Modulen har to hovedbolker. Den ene omhandler adferd med fokus på etologi, signal på adferd som dyra viser og praktisk handtering av storfe. I tillegg blir det en stor bolk om fôring.
De to foregående modulene har også dette med, men det er i denne modulen man får den grundige innføringen i temaet, som næringsbehov, fôranalyser, slakteplanlegging, fôrplanlegging og fôringsøkonomi for både dyr til slakt og til rekruttering.
Klassifisering av slakt og krav til kjøttkvalitet i markedet blir også drøftet i denne modulen med omvisning på Norturas anlegg i Rudshøgda. Første dag vil bli på hotellet, med møtestart kl. 10,00. Andre dag vil bli på Norturas anlegg med møtestart kl. 09.00 og avslutning kl. 15.30.
Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Pris
Deltagere må betale kr 2000,- i kursavgift for hver modul. Kursavgiften dekker foredragsholdere, kursmateriell og sosiale aktiviteter om kvelden. Ved påmelding blir det automatisk sendt ut faktura for kursavgift. Nortura reserver hotellrom og mat til påmeldte deltakere.
Men hver enkelt deltaker dekker selv helpensjon/middag/dagpakker og gjør opp egen regning med hotellet før avreise om morgenen på dag 2.
Biffakademiet Modul 3 Ungdyret
Dag 1: |
|
---|---|
Kl. 10.00 |
Kaffe – Velkommen, presentasjon |
Kl. 10.30 |
Termoregulering og krav til miljø hos kalv og storfe. Etologi og dyrevelferd, naturlige behov hos storfe, korleis måla dyrevelferd, dyr/røktar-relasjonar. |
Kl. 12.00 |
Lunsj |
Kl. 13.00 |
Kjøttkvalitet – mål for dette og muligheter til å påvirke kvaliteten gjennom avl og tiltak på slakteriet. Kort om bærekraftig storfekjøttproduksjon |
Kl. 15.00 |
Kaffepause |
Kl. 15.30 |
Fôropptak, fordøyelse og næringsbehov hos storfe i vekst. |
Kl. 16.30 |
Kaffepause |
Kl. 16.45 |
Fôrplanlegging i praksis og Slakteplanlegging |
Kl. 17.00 Kl. 18.00 Kl. 19.00 |
Oppsummering Slutt for dagen Middag |
Dag 2: |
|
---|---|
Kl. 09.00 |
Frammøte på Nortura Rudshøgda med besøk i slakteri. Oppmøte på Nortura Rudshøgda med besøk i slakteri: Slakteriet, hengehall og produksjon. |
Kl. 10.00 |
Kaffepause |
Kl. 10.30 |
Klassifisering av storfe. Ureine huder. |
Kl. 11.30 |
Lunsj |
Kl. 12.30 |
Handtering av storfe i fjøset og på beite, blanding og driving av dyr. |
Kl. 14.00 |
Kaffepause |
Kl. 14.15 |
Orientering om egen storfeproduksjon med vekt på ungdyr |
Kl. 15.00 |
Oppsummering og evaluering. Slutt kl. 15.30 |