Modul 3 – Ungdyret
Modulen har to hovedbolker. Den ene omhandler adferd med fokus på etologi, signal på adferd som dyra viser og praktisk handtering av storfe. I tillegg blir det en stor bolk om fôring.
De to foregående modulene har også dette med, men det er i denne modulen man får den grundige innføringen i temaet, som næringsbehov, fôranalyser, slakteplanlegging, fôrplanlegging og fôringsøkonomi for både dyr til slakt og til rekruttering.
Klassifisering av slakt og krav til kjøttkvalitet i markedet blir også drøftet i denne modulen.
Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Modul 3 sist gjennomført på på Scandic Hamar 14. og 15. februar 2024.
Biffakademiet Modul 3 Ungdyret
Dag 1: |
|
---|---|
Kl. 10.00 |
Kaffe – Velkommen, presentasjon |
Kl. 10.30 |
Termoregulering og krav til miljø hos kalv og storfe. Etologi og dyrevelferd, naturlige behov hos storfe, korleis måla dyrevelferd, dyr/røktar-relasjonar. |
Kl. 12.00 |
Lunsj |
Kl. 13.00 |
Kjøttkvalitet – mål for dette og muligheter til å påvirke kvaliteten gjennom avl og tiltak på slakteriet. Kort om bærekraftig storfekjøttproduksjon |
Kl. 15.00 |
Kaffepause |
Kl. 15.30 |
Fôropptak, fordøyelse og næringsbehov hos storfe i vekst. |
Kl. 16.30 |
Kaffepause |
Kl. 16.45 |
Fôrplanlegging i praksis og Slakteplanlegging |
Kl. 17.00 Kl. 18.00 Kl. 19.00 |
Oppsummering Slutt for dagen Middag |
Dag 2: |
|
---|---|
Kl. 09.00 |
Frammøte på Nortura Rudshøgda med besøk i slakteri. Oppmøte på Nortura Rudshøgda med besøk i slakteri: Slakteriet, hengehall og produksjon. |
Kl. 10.00 |
Kaffepause |
Kl. 10.30 |
Klassifisering av storfe. Ureine huder. |
Kl. 11.30 |
Lunsj |
Kl. 12.30 |
Handtering av storfe i fjøset og på beite, blanding og driving av dyr. |
Kl. 14.00 |
Kaffepause |
Kl. 14.15 |
Orientering om egen storfeproduksjon med vekt på ungdyr |
Kl. 15.00 |
Oppsummering og evaluering. Slutt kl. 15.30 |