Modul 4 – Driftsledelse og økonomi
Modulen omfatter en grundig gjennomgang av driftsledelse og økonomi i storfekjøttproduksjonen med strategisk og operativ planlegging, viktige økonomiske begreper, gårdsregneskap, tilpassing til endra rammevilkår, driftsgreinanalyse, arbeidsgiveransvar og HMS.
Videre vil det bli vurdering av driftsformer på garden i forhold til tilgang på ressurser, samarbeidsløsninger, nøkkeltalsanalyse og oppbygging av driftsplan.
Kapitalkrav i storfekjøttproduksjonen, prosess ved utviding eller endring av produksjonen og optimalisering ved marginalanalyser blir også gjennomgått.
En bolk tar for seg byggeprosessen med fokus på ulike bygg-tekniske løsninger som ventilasjon, fôringssystemer, gjødselhandtering, flytting av dyr i fjøset og ulike forskrifter.
Storfekjøttmarkedet med prisfastsetting og markedsregulering er også et tema for denne modulen.
I tillegg får vi besøk av en aktiv storfekjøttprodusent som forteller om management og økonomistyring på egen gård. Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Sist gjennomført:
- 10. – 11. november 2021 Best Western Stav Hotel, Malvik
- 1. – 2. desember 2021 Scandic Hamar
Biffakademiet Modul 4 Økonomi og ledelse
Dag 1: |
|||
---|---|---|---|
Kl. 10.00 |
Velkomst og presentasjon |
||
Kl. 10.30 |
Bonden som bedriftsleder – grunnleggende økonomi m/innlagt pause v/ Hans Petter Dobloug rådgiver/autorisert regnskapsfører, R2 Økonomi AS (Hamar/Trøndelag) Strategisk og operativ planlegging
|
||
Kl. 12.15 |
Lunsj |
||
Kl. 13.00 |
Resultater fra Optibiffprosjektet (Hamar/Trøndelag) |
||
Kl. 14.00 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon v/ Elisabeth Kluften spesialrådgiver økonomi, Nortura (Hamar/Trøndelag)
|
||
Kl. 15.00 |
Kaffe med bite ti |
||
Kl. 15.15 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon fortsetter
|
||
Kl. 16.15 |
Helse, miljø og sikkerhet på gården v/ Halle Arnes, NLR avd. HMS |
||
Kl. 17.15 |
Oppsummering og avslutning dag 1 |
||
Kl. 19.00 |
Middag |
Dag 2: |
|
---|---|
Kl. 08.30 |
Dyrevelferdsprogrammet v/ Åse Margrete Sogstad (Hamar), Lars Erik Heggen (Trøndelag) |
Kl. 10.15 |
Kaffe og bite ti |
Kl. 10.30 |
Marked for storfekjøtt v/ Hilde-Kari Skarstein markedssjef Totalmarked (Hamar/Trøndelag)
Fremtidig norsk storfekjøttproduksjon |
Kl. 12.00 |
|
Kl. 13.00 |
Økonomi og drift på min gård Hamar: Produsent |
Kl. 14.30 |
Oppsummering og vel hjem |