Modul 4 – Driftsledelse og økonomi

Modulen omfatter en grundig gjennomgang av driftsledelse og økonomi i storfekjøttproduksjonen med strategisk og operativ planlegging, viktige økonomiske begreper, gårdsregneskap, tilpassing til endra rammevilkår, driftsgreinanalyse, arbeidsgiveransvar og HMS.

Videre vil det bli vurdering av driftsformer på garden i forhold til tilgang på ressurser, samarbeidsløsninger, nøkkeltalsanalyse og oppbygging av driftsplan.

Kapitalkrav i storfekjøttproduksjonen, prosess ved utviding eller endring av produksjonen og optimalisering ved marginalanalyser blir også gjennomgått.

En bolk tar for seg byggeprosessen med fokus på ulike bygg-tekniske løsninger som ventilasjon, fôringssystemer, gjødselhandtering, flytting av dyr i fjøset og ulike forskrifter.

Storfekjøttmarkedet med prisfastsetting og markedsregulering er også et tema for denne modulen.

I tillegg får vi besøk av en aktiv storfekjøttprodusent som forteller om management og økonomistyring på egen gård. Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det  bli endringer for de kommende samlinger.

Vi vil nå arrangere Modul 4 den 11.-12. februar 2025 på Frich´s hotell på Hamar.

Biffakademiet Modul 4 Økonomi og ledelse

Programforslag:

Dag 1:

Kl. 10.00

Velkomst og presentasjon

Kl. 10.30

Bonden som bedriftsleder – grunnleggende økonomi m/innlagt pause v/ Hans Petter Dobloug rådgiver/autorisert regnskapsfører, R2 Økonomi AS

Strategisk og operativ planlegging

  • Grunnleggende økonomiske begreper
  • Gardsregnskap for skatteregnskap og driftsregnskap, hva må til for å få driftsgrensanalyse?
  • Tilpasning ved endrede rammevilkår
  • Kjøp av tjenester kontra egeninnsats, eige eller leie av jord?
  • Arbeidsgiveransvar HMS

Kl. 12.30

Lunsj

Kl. 13.30

Økonomi i storfekjøttproduksjon v/ Elisabeth Kluften spesialrådgiver økonomi, Nortura

  • Vurdering av gårdens ressurser
  • Valg av driftsform inkludert økologi
  • Samarbeidsløsninger
  • Registrering og verktøy for planlegging og styring av produksjonen (Storfekjøttkontrollen)
  • Nøkkelanalyse ved ulike driftsformer
  • Eksempel på dekningsbidrag

Kl. 15.00

Kaffe med bite ti

Kl. 15.15

Økonomi i storfekjøttproduksjon fortsetter

  • Driftsplan for storfekjøttproduksjonen – viktige faktorer
  • Utvidelse og endring av produksjon
  1. Planleggingsfase
  2. Endringsfase
  3. Ny-driftsfase
  • Optimalisering i storfekjøttproduksjonen – marginalanalyser
  • Spørsmål og diskusjon

Kl. 16.15

Helse, miljø og sikkerhet på gården v/ Halle Arnes, NLR avd. HMS

Kl. 17.15

Oppsummering og avslutning dag 1

Kl. 19.00

Middag

Dag 2:

Kl. 08.30

Renter og betingelser, hva er lurt, hva vil en bank se etter?
Hvordan ser bankene på fremtiden i landbruket? Landbruksavdeling i SR bank

Kl. 09:15

Hva vil kundene våre ha, hvorfor er dokumentasjon på klimaavtrykk og dyrevelferd viktig?
Ved representant fra Norges gruppen.

Kl. 10.15

Kaffe og bite ti

Kl. 10.30

Marked for storfekjøtt v/ Ole Nikolai Skulberg

  • Oppbygging av pris på storfekjøtt
  • Markedsregulering
  • Import av storfekjøtt og bruken av dette

Fremtidig norsk storfekjøttproduksjon

Kl. 12.00

  • Lunsj

Kl. 13.00

Økonomi og drift på min gård
Av produsent

Kl. 14.30

Oppsummering og vel hjem