Modul 4 – Driftsledelse og økonomi
Modulen omfatter en grundig gjennomgang av driftsledelse og økonomi i storfekjøttproduksjonen med strategisk og operativ planlegging, viktige økonomiske begreper, gårdsregneskap, tilpassing til endra rammevilkår, driftsgreinanalyse, arbeidsgiveransvar og HMS.
Videre vil det bli vurdering av driftsformer på garden i forhold til tilgang på ressurser, samarbeidsløsninger, nøkkeltalsanalyse og oppbygging av driftsplan.
Kapitalkrav i storfekjøttproduksjonen, prosess ved utviding eller endring av produksjonen og optimalisering ved marginalanalyser blir også gjennomgått.
En bolk tar for seg byggeprosessen med fokus på ulike bygg-tekniske løsninger som ventilasjon, fôringssystemer, gjødselhandtering, flytting av dyr i fjøset og ulike forskrifter.
Storfekjøttmarkedet med prisfastsetting og markedsregulering er også et tema for denne modulen.
I tillegg får vi besøk av en aktiv storfekjøttprodusent som forteller om management og økonomistyring på egen gård. Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Vi vil nå arrangere Modul 4 den 11.-12. februar 2025 på Frich´s hotell på Hamar.
Biffakademiet Modul 4 Økonomi og ledelse
Programforslag:
Dag 1: |
|
Kl. 10.00 |
Velkomst og presentasjon |
Kl. 10.30 |
Bonden som bedriftsleder – grunnleggende økonomi m/innlagt pause v/ Hans Petter Dobloug rådgiver/autorisert regnskapsfører, R2 Økonomi AS Strategisk og operativ planlegging
|
Kl. 12.30 |
Lunsj |
Kl. 13.30 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon v/ Elisabeth Kluften spesialrådgiver økonomi, Nortura
|
Kl. 15.00 |
Kaffe med bite ti |
Kl. 15.15 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon fortsetter
|
Kl. 16.15 |
Helse, miljø og sikkerhet på gården v/ Halle Arnes, NLR avd. HMS |
Kl. 17.15 |
Oppsummering og avslutning dag 1 |
Kl. 19.00 |
Middag |
Dag 2: |
|
Kl. 08.30 |
Renter og betingelser, hva er lurt, hva vil en bank se etter? |
Kl. 09:15 |
Hva vil kundene våre ha, hvorfor er dokumentasjon på klimaavtrykk og dyrevelferd viktig? |
Kl. 10.15 |
Kaffe og bite ti |
Kl. 10.30 |
Marked for storfekjøtt v/ Ole Nikolai Skulberg
Fremtidig norsk storfekjøttproduksjon |
Kl. 12.00 |
|
Kl. 13.00 |
Økonomi og drift på min gård |
Kl. 14.30 |
Oppsummering og vel hjem |