Fagbibliotek for storfe - Ammeku

  • Driftsopplegg i ammekuproduksjonen

    (07.09.12) Det mest vanlege driftsopplegget i ammekuproduksjonen er det vi kallar tradisjonelt driftsopplegg, der alle kalvane vert framfôra til rekruttering og til slakt. For å optimalisere drift og økonomi vil det for mange vere betre å velge det vi kallar utradisjonell ammekuproduksjon.

  • Fra melk til ammeku

    (06.09.12) Å gå over fra mjølkeproduksjon til ammekuproduksjon krever planlegging helst før beslutningen skal tas. Man bør tenke igjennom hva man skal gjøre i forhold til bygningsmasse, besetning og ikke minst hvordan det økonomiske resultatet vil bli etter overgangen. Det er også fornuftig å tenke over hva slags ny kunnskap man bør tilegne seg i forhold til endret produksjon.

  • Effektivisering i kjøttfeproduksjonen

    (06.09.12) Målet er å ha best mulig økonomisk resultat i gårdsdrifta ut i fra gårdens ressurser. Mange middels store besetninger tenker at høye produksjonsresultater krever mye tid og at timelønna ikke vil kompenseres gjennom bedre produksjon. Ofte handler det om å ha gode produksjonsresultater om å ha en effektiv kjøttproduksjon.

  • Satser på semin

    (14.04.11) På Granli rett øst for Kongsvinger finner vi Elin og Morten Ganre og Linda Engebretsen, som driver Søråsen Gård sammen. De startet opp med ammeku for få år siden og er medlemmer i Biffringen i Glåmdalen. I dag teller besetningen 31 ammekyr som er krysninger. For et par år siden begynte de så smått å prøve semin på kuene og i fjor ble mesteparten av kuene inseminert.

  • Ammekuproduksjon – bare tilskudd eller muligheter på egen gård?

    (13.04.11) Er det penger å hente på styring og management i ammekuproduksjonen? Eller koster det mer enn en får igjen ved å ha god oppfølging av besetningen og gode produksjonsresultater? I denne artikkelen vil vi sette fokus på noen områder i ammekuproduksjonen som påvirker det økonomiske resultat fram til avvenning av kalven.

  • Fruktbarhet og driftsstyring hos ammeku

    (28.02.08) Premissene i ammekuproduksjon er annerledes enn i de tradisjonelle husdyrproduksjoner som melke- eller smågrisproduksjon, og betraktes ofte som mindre intensiv enn de nevnte produksjoner. Ikke desto mindre er det nødvendig å ta ut positive marginer.

  • Flokkdyrhandtering i ammekuproduksjonen

    (22.01.08) Framtidas storfehald vil i mykje større grad enn no, vere basert på at dyr går lause. Dette set andre krav til stell og handtering av dyr enn det som gjeld ved oppbinding. Grunnleggande kunnskap om dyra sine sansar og åtferd vil gjere det lettare å lukkast med dyrehald.