-
Ungdyrkåring i Nortura
(30.10.23) Ungdyrkåring av kviger og okser er en objektiv vurdering av enkeltdyr i egen besetning for å rangere avlsdyr etter bestemte kriterier. Disse baserer seg på vektregistreringer, måling av kjøttfylde og fett med ultralyd, samt en eksteriørvudering. Dette gir videre muligheter for å velge ut de beste dyra i egen buskap til videre avl eller eventuelt livdyrsalg.
-
Planlegger du å kjøpe avlsokse?
(16.12.22) Etter jul går tiden fort mot en ny bedekningssesong og kjøp av avlsokse. Nortura sin livdyravdeling har godt utvalg av kåra avlsokser for salg og planlegger du å kjøpe så ta tidlig kontakt med oss.
-
Gode råd ved kjøp og bruk av avlsokse
(09.11.16) Hensikten med dette temaheftet er å gi råd ved kjøp og bruk av avlsokse. Oksen brukes som regel i to sesonger og skal derfor bli far til to generasjoner med kalver.
-
Satser på semin
(14.04.11) På Granli rett øst for Kongsvinger finner vi Elin og Morten Ganre og Linda Engebretsen, som driver Søråsen Gård sammen. De startet opp med ammeku for få år siden og er medlemmer i Biffringen i Glåmdalen. I dag teller besetningen 31 ammekyr som er krysninger. For et par år siden begynte de så smått å prøve semin på kuene og i fjor ble mesteparten av kuene inseminert.
-
Nye avlsverdier for kjøttfe
(19.05.10) Arbeidet med forbedring av avlsverdier for kjøttfe er en del av prosjektet "Mer og bedre biff", som ble startet våren 2008. I november 2009 ble det innført en rekke endringer for hvordan avlsverdiene for vekt- og slakteegenskapene blir beregnet. Artikkelen går i gjennom de mest vesentlige endringene, samt hva det er planlagt å gjøre videre i prosjektet.
-
Heatime – den moderne brunstkontroll
(18.05.10) Fra 1. oktober 2009 har Geno forhandlet Heatime aktivitetsmåler til norske mjølke- og kjøttfeprodusenter. Mange danske bønder har tatt i bruk Heatime, og har svært gode erfaringer. Viking Genetics selger denne aktivitesmåleren i Danmark og har startet salg også i Sverige.
-
Kan mørhet måles på slaktelinja?
(14.12.09) Stor variasjon i mørhet av biffkjøtt reduserer storfekjøttets konkurranseevne og aksept hos forbrukerne.
-
Mørt storfekjøtt er arvelig
(14.12.09) Mørhet i storfekjøtt påvirkes av slakteoksenes gener.
-
Semin på ammeku
(16.06.09) Invester i de beste gener i ammekubesetningen. Gode gener og god driftsstyring er grunnlaget for god økonomi i ammekuproduksjonen.
-
Avlsoksen, sannsynligvis det viktigste dyret i besetningen din
(17.04.08) Avlsoksen skal bli far til en hel generasjon med kalver, og er dermed kanskje den viktigste investeringen du foretar i drifta. Ingen har derfor råd til at tilfeldigheten avgjør valget av avlsokse.