Fôring av okser til slakt

(08.11.16) Fôrplanlegging omfatter oppsetting av dagsrasjoner og fôrdisponering gjennom sesongen, gjerne inkludert fôrkostnader om det foreligger pris på fôrmidlene. For god planlegging kreves det at en tidlig har bestemt intensitet i produksjonen det vil si alder og vekt ved slakting.

Ved fôring av slakteokser er det naturlig å dele inn produksjonen i tre perioder: Den første perioden er kalveperioden fra fødsel til ca. 4 måneders alder for NRF-kalver og til 6-7 måneder for ammekalver (Se temaarket Kalveoppdrett i storfekjøttproduksjonen).

Den andre perioden er fra ca. 4 til 12 måneders alder, det vil si fra kalven er utvikla drøvtygger og fram til sluttfôringa begynner. Det er i denne perioden vekstpotensialet til oksen er størst, og det er viktig at oksen får tilført nok proteiner, mineraler og vitaminer. Den tredje perioden er sluttfôringsperioden, og den omfatter perioden når veksten hos slaktedyra flater ut og fettavleiringa øker.

Dette temaheftet handler om de to siste periodene.
 

Fôring av okser til slakt, pdf 10 564 kb

For å vise PDF-filen trenger du Adobe Reader. Hvis du ikke har dette programmet installert, kan det lastes ned her: