-
Økning i trekk for skitne storfe i kategori 2 fra nyttår
(16.12.24) Trekksatsen økes til kr 1700,- fra 1. januar 2025 for storfe som bedømmes som skitne i kategori 2 ved slakting. Hensikten er å redusere trenden av stigende antall skitne dyr som sendes til slakting, og samtidig dekke ekstrakostnader slakteriene har med hygienisk slakting av slike skitne dyr.
-
Oppdaterte brosjyrer på skitne slaktedyr storfe og småfe
(25.10.24) Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.
-
Klipp storfe nå ved innsett
(25.09.24) Det er lettere å holde dyra rene gjennom innefôringssesongen dersom de klippes. Ved innsett blir det både endring i fôring og miljø og dyra kan bli stresset ved avvenning. Det gjør at noen dyr ganske raskt kan bli skitne.
-
Økning i trekk ved levering av skitne slaktedyr
(27.12.23) Fra 1. januar 2024 har styret i Animalia besluttet å øke trekket for å levere skitne slaktedyr og sau som ikke skal klippes. Trekksatsene har ikke vært endret siden 2013.
-
Hjelp oss med å levere reine dyr!
(21.09.23) God slaktehygiene forutsetter reine dyr. Møkkete dyr utgjør en risiko for at slaktet infiseres med E.coli-bakterier som igjen kan gi alvorlige sykdom hos mennesker. Møkkete dyr utgjør en kostnad for bonden enten direkte med møkktrekk på slaktet og indirekte da de er tidkrevende å slakte og går utover effektiviteten på slakteriet. Sist men ikke minst handler reine dyr om god dyrevelferd.
-
Skitne storfe
(20.02.19) Reine dyr er en forutsetning for å produsere reine råvarer og vi må unngå en ny E.Coli sak som i 2006. Reine slaktedyr handler derfor først og fremst om matsikkerhet. I tillegg vil huder fra skitne dyr få en lavere verdi da det som oftest er skader i skinnet. Sist men ikke minst vil dyr som er skitne ha dårligere dyrevelferd og gi norsk storfekjøttproduksjon ett dårligere renommé totalt sett.