Hjelp oss med å levere reine dyr!
(21.09.23) God slaktehygiene forutsetter reine dyr. Møkkete dyr utgjør en risiko for at slaktet infiseres med E.coli-bakterier som igjen kan gi alvorlige sykdom hos mennesker. Møkkete dyr utgjør en kostnad for bonden enten direkte med møkktrekk på slaktet og indirekte da de er tidkrevende å slakte og går utover effektiviteten på slakteriet. Sist men ikke minst handler reine dyr om god dyrevelferd.
Utvikling
Det siste året har det vært en stor økning i andel møkkete dyr inn til slakt. Det er flere ting som kan være årsak til dette som for eksempel strømangel, vær og klima o.l. Likevel er det viktig å huske at den største andelen av produsentene leverer dyr uten møkktrekk selv om ca. 30 % står for leveranser av dyr i møkktrekk kat 1 og kat 2.
Figur 1: Andel produsenter som leverer dyr med møkktrekk, Animalia
Figur 2: Andel møkktrekk fordelt på landet, Animalia
Rent og tørt
Den viktigste faktoren for å ha reine slaktedyr er at de har tilgang på rein og tørr liggeplass. Dette gjelder om dyra er oppbundet eller går på dypstrø.
I praksis betyr dette:
- Strø tilstrekkelig og ofte
- Skrap vekk møkk ofte og regelmessig
- Se til at drenering fungerer slik at urin renner vekk
- Ha passe mengde med dyr i forhold til plassen i fjøset
Rett fôring
En balansert fôrrasjon gir bedre gjødselkonsistens. En god fôrplan basert på fôranalyse av grovfôret gir mindre sjanse for fôringsrealterte vomforstyrrelser og blaut avføring. I tillegg vil ett dyr som står på balansert fôrrasjon og vokser godt også være blankere i pelsen og mindre utsatt for møkk.
Figur 3: Andel møkkete dyr ut i fra slakteklasse, Animalia
Klipping
Ett godt og viktig tiltak særlig ved innsett er å klippe dyra om høsten. Kort pels øker sjansen for at dyra holder seg reine. Ut over i innefôringssesongen kan det være behov for å klippe haler. Jobben du gjør med å klippe ved innsett er mye mindre enn å prøve å få reint dyr som har blitt møkkete før slakt.
Bustet pels øker risiko for skitt. Friske dyr med godtilvekst, god ventilasjon og tørr liggeplass gir glattere og blankere pels.
Ventilasjon
God lufting og ventilasjon i fjøset har også betydning for renheten på dyra. Er det ett varmt og fuktig miljø i fjøset vil dyra bli seigere i pelsen og lettere møkkete.
Tiltak i ulike fjøs
Tallefjøs |
Liggebås |
Spaltebinge |
Båsfjøs |
---|---|---|---|
|
|
|
|
Rengjøring før levering
Hvis du likevel ikke har klart å holde dyra reine frem til levering så er alternativet å rengjøre dyr før levering hvis det kan gjøres på en trygg og sikker måte. Uren hud blir vurdert på buk og lår. Ved rengjøring er det viktig å også gjøre det på buk, skanker og lår
Klipping
Hvis dyret er veldig møkkete, kan klipping være krevende og samtidig smertefullt for dyret. Klipping er ett tiltak hvis pelsen er av en lengde som gjør at dette kan utføres uten å påføre dyret smerte eller ubehag.
Børsting/skraping
Det samme gjelder her som for klipping at det kan være ett tiltak for å fjerne mindre mengder møkk.
Vasking
Å vaske møkkete dyr er ett alternativ dersom man ikke har mulighet til å klippe eller skrape bort møkka. Det tar riktignok noe lengre tid da det ofte må gjøres i flere omgang for å løse opp møkka og det er heller ikke i alle driftsopplegg at dette passer.
Utsette til etter røyting
Ofte er det vinterpelsen møkka setter seg i og en utvei er å vente med å levere til dyret har røytet vekk vinterpelsen. Likevel vil det å utsette å slakte ett dyr som er slaktemodent være lite gunstig økonomisk.
Dyrevelferdsmessig og økonomisk er det beste å legge ned innsats i forebyggende arbeid for å unngå møkkete dyr og møkktrekk.
Ta kontakt med rådgiver hvis du trenger hjelp til å vurdere tiltak.
Brosjyre reine storfe
Animalia og Helsetjenesten for storfe har laget en egen informasjonsbrosjyre rettet mot storfeprodusenter. Den har fokus på hvordan man sikrer reine dyr, hvordan man vurderer hvor reint et dyr er og vurderinger for trekk i forbindelse med slakting. Brosjyren inneholder og et skjema den enkelte produsent kan bruke som verktøy for å vurdere reinhet i egen besetning.
Se mer, og last ned brosjyren på Animalia
Animalia har laget informasjonsmateriell til hjelp for både produsenter, rådgivere og veterinærer. Heftet Råd for reine storfe er innrettet mot rådgivere og veterinærer og kan brukes i arbeidet ut mot produsenter.