Kartlegging av blåtunge: Hva innebærer positiv tankmelkprøve?

(18.10.24) I slutten av september ble tankmelk fra 675 melkebesetninger undersøkt for antistoffer mot blåtungevirus. Hensikten var å få mer kunnskap om utbruddets omfang og geografiske utbredelse. Alle de 54 besetningene/anleggene hvor det ble påvist antistoffer i tankmelk skal nå ha blitt kontaktet av Mattilsynet.

Illustrasjonsbilde beitende kyr. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo, Nortura

Når antistoffer påvises i melk, betyr dette at ett eller flere dyr i besetningen har vært utsatt for smitte fra sviknott. Dette påvirker ikke kvaliteten på melk eller leveranse til meieri.

Mattilsynet har kontaktet alle besetninger som har fått påvist antistoffer i tankmelk for å informere om resultatene. De besetningene hvor det er tatt tankmelkprøve, men hvor det ikke er funnet antistoffer, vil også få informasjon fra Mattilsynet.

Se Mattilsynets informasjonsside: 
Til deg som har anlegg som har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk 

Det er viktig å være klar over at en negativt tankmelkprøve er et øyeblikksbilde. Det betyr at dyr i besetningen (f.eks. okser, kalver, kviger) kan være smittet uten at det gir positivt utslag på prøven. Dyr som eventuelt nettopp har blitt smittet med blåtungevirus vil heller ikke slå ut som en positiv tankmelkprøve, da det tar noe tid før dyrene opparbeider seg antistoffer mot blåtunge. Det kan ha kommet smitte inn i besetningen etter at tankmelkprøvene ble tatt ut.    

Se hele denne saken på Animalia sin nettside