Avlsoksen, sannsynligvis det viktigste dyret i besetningen din
(17.04.08) Avlsoksen skal bli far til en hel generasjon med kalver, og er dermed kanskje den viktigste investeringen du foretar i drifta. Ingen har derfor råd til at tilfeldigheten avgjør valget av avlsokse.
Av: Halstein Grønseth, rådgiver Nortura
Valg av okse
At oksen er av god avlsmessig og helsemessig kvalitet, og at den er i god stand til å bedekke kyrne er viktige detaljer når du foretar valg av okse. Kjøp alltid renraset og helst ungdyrkåret kjøttfeokse. Legg vekt på både kåringspoeng og eksteriør.
Nortura har rådgivere med god kompetanse innenfor feltet avl, så ta gjerne kontakt for rådgivning i valg av okse som passer inn i din besetning.
En ungokse skal klare å betjene besetninger med inntil 15 kyr. Er besetningen på noe over 15 kyr, anbefales det å bruke eldre okse. Består besetningen av flere enn 30 kyr, bør en nok vurdere bruk av to okser til bedekkingen, spesielt om du ønsker all kalving innenfor samme tidsrom i året. Et annet alternativ er bruk av semin. Seminbruk skaffer deg også en større genetiske variasjon i besetningen.
Oksen bør kjøpes inn i god tid før den skal settes inn i bedekning. Helst minst en måned før beiteslipp. Oksen må ha en trygg oppstalling ved ankomst på garden. Sett aldri oksen alene inn i et tomt fjøs. Den må ha øyekontakt med annet storfe. Den skal heller ikke slippes inn i en flokk med drektige kyr, eller i en binge sammen med eldre slakteokser. Sjansen er da stor for at oksen blir mobbet og blir nervøs. Fullstendig utfylt helseattest skal følge oksen når den kommer til gards.
Nesering
Det er heller ikke ufarlig å håndtere slike store dyr. For å sikre seg bedre kontroll i forbindelse med håndtering, kan det være aktuelt å sette i nesering. Før du gjør det bør du vurdere behovet for å handtere oksen. Er drifta basert på fullstendig løsdrift, uten behov for transport mellom garden og beiter, og du ikke han andre behov for å håndtere den kontrollert, behøves ikke nesering. Nesering må settes inn i god tid før beiteslipp, slik at det får tid til å gro, eller du må vente til etter beitesesongen. Sår nese kan gjøre oksen nervøs og redusere fôropptaket på beite, med det resultat at den kommer i dårlig hold.
Bedekningsperioden
Etter at du har tatt i bruk oksen er det viktig å kontrollere de første bedekningene og registrere evt. omløp. Ved omløp på flere av kyrne, bør du ta sædprøve. Det skal gjøres undersøkelse av kjønnsorganene til okse som slaktes på grunn av manglende bedekningsevne. Da har du dokumentasjon i tilfelle det skulle bli reklamasjon. Gå aldri direkte bort til brunstige kyr i en kuflokk som går med okse. Få kontakt med oksen først for å bli "godkjent". Oksen er sjef i flokken og kan oppfatte deg som rival. Ettersyn og evt. klauvskjæring må skje i god tid før beiteslipp. Dette reduserer faren for beinproblemer i bedekningssesongen.
Når bedekningsperioden er over bør oksen, så sant du har mulighet til det, tas ut av flokken og oppstalles sammen med annet storfe. Drektige kyr og kalver er ikke naturlig selskap for en okse. Derfor kan en okse som tidligere var rolig og snill bli rastløs og irritabel om den fortsatt blir gående sammen med drektige dyr.
Markedssituasjonen på avlsokser og kjøttfe for øvrig
Vi er nå for det meste ferdige med kåringssesongen denne våren, og selv om omsetningen av ungokser er godt i gang har vi fortsatt tilgang på okser av alle de mest vanlige kjøttferasene.
Skal du ha ny okse til årets bedekningssesong er det ikke grunn til å vente med bestillingen. De beste oksene, som har forutsetninger for å gi den avlsmessige framgangen du ønsker for besetningen, er lettest å finne tidlig, mens det ennå er mye å velge mellom. Selv om tilgangen på voksne avlsokser er best om høsten, vil vi jevnlig ha innmeldt for salg okser i året ellers også.