Kalven må ha vann for å vokse
(29.08.07) Kalver må ha vann for å vokse. Dette gjelder også i melkeperioden. Ved siden av å dekke kalvens behov for væske, bidrar riktig vannforsyning til at kalven tar opp større mengder kraftfôr tidligere.
Av: Kolbjørn Nybø, tidl. fagsjef storfe
Vann er viktig
Kalver må ha vann for å vokse. Dette gjelder også i melkeperioden. Ved siden av å dekke kalvens behov for væske, bidrar riktig vannforsyning til at kalven tar opp større mengder kraftfôr tidligere. Mens melka går via bollerenna over i løpen, skal vann ende opp i kalvens vomanlegg. Tilstrekkelig vann i vomanlegget er nødvendig for at vommikrobene skal utvikles. Dette er i sin tur er nødvendig for at kraftfôret skal fordøyes og at vomma skal utvikle seg til drøvtyggerorgan.
Vannbehov for kalv
Behov for vann i melkeperioden ser ut til å være et undervurdert problem. Amerikanske forsøk viser at kalver som ikke fikk vann i tillegg til melk hadde 31 % lavere fôropptak og 38 % lavere tilvekst, sammenlignet med kalver som fikk vann i tillegg til melken. Danske forsøk der kalver fikk 6 liter melk fram til 7 ukers alder og fri tilgang til vann viste følgende: Kalver tar opp 2 – 3 liter vann i tillegg til melk (målt fra 2 ukers alder). Mot slutten av melkeperioden, ved 7 ukers alder, nådde kalvene opp i 6 liter vann. Etter melkeperioden og opp til 12 ukers alder tok kalvene opp gjennomsnittlig 12 – 13 liter vann per dag.
Norske anbefalinger
Norske anbefalinger angir at vannforsyningen til kalver må ha kapasitet på 3 – 5 liter / minutt. Dersom vannforsyningen er for lav, gir kalven rett og slett opp å drikke det vannet den egentlig bør ha. For ammekalver som skal avvennes anbefaler danske rådgivere at forsyningskapasiteten bør være 15 – 20 liter per minutt. Vannet skal ha drikkevannskvalitet og ha en temperatur på 15 – 20 grader celsius. Temperaturen er spesielt viktig for de minste kalvene og fram til flere uker etter avvenning.
Sjekkliste for riktig vannforsyning til kalver:
- La kalven få tilbud på lunkent, rent vann i bøtte fra dag
- Sjekk vanntemperaturen. Erfaringsvis er dette særlig kritisk i den kalde årstid. Dersom temperaturen på vann som kommer fra nippelen er for lav, må kalven få tilbud om lunkent vann fra kar/bøtte i tillegg.
- Vurder kapasitet: Det er svært vanlig at nipler går tette eller er sterkt tilstoppet. Kapasiteten kan kun måles ved å fylle et volummål for å se hvor mye som kommer i løpet av et minutt.
- Det er en fordel å plassere kraftfôrautomat nært vannkilden. Dette øker opptaket av kraftfôr.
- Kontroller at kalven forstår å bruke nippelen ? Vi har svært varierende erfaringer med ulike nipler. Grisenipler kan være brukbart til de minste kalvene, men de tilstoppes lett. Bildene viser eksempel på en nippeltype som fungerer godt, samt en type som særlig de minste kalvene har problemer med å lære. Unngå å flytte kalver i forbindelse med avvenning. Når kalven avvennes fra melk må den ta mye mer vann. Dette forutsetter at kalven kjenner vannkilden og ikke flyttes til nye omgivelser (som i tillegg gir stress pga omgruppering og ny innredning).
- Ikke bland melk og vann. Det er heller ikke gunstig at kalven drikker vesentlige mengder vann før 20 minutter etter at den har drukket melk. Dersom vann blandes med melk i løpen , reduseres melkens koagulasjonsevne og fordøyeligheten blir derfor dårligere.