Oppstalling av kalv

(04.09.07) Kalven er grunnlaget i all storfeproduksjon, enten om den skal bli ei god melkeku, ammeku eller et slaktedyr. Det miljøet vi gir den de første månedene kan være avgjørende for et godt produksjonsresultat.

Av: Kristin Wibe, tidl. spesialrådgiver storfe

Retningslinjer for hold av storfe sier at det er forbudt å binde kalv opp til de er 6 mnd, i tillegg til at de skal kunne ligge på tett underlag. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de ulike alternativene vi har for oppstalling som oppfyller kravene.

Ulike system

  • Enkeltbokser

Kalver kan stå i enkltebokser til de er 8 uker dersom de oppfyller arealkravene:

Kalvens vekt/alder

Bokslengde

Boksbredde

Kalv < 60 kg

1,20

1,00

Kalv > 60 kg, inntil 8 uker

1,40

1,10

I tillegg skal det være kikkehull slik at kalven kan se ut av boksen.

Vi må være oppmerksom på hvordan klimaet er på den plassen som vi oppstaller kalv. Vi har her et begrep som heter nedre kritiske temperatur. Dette er den minimumstemperaturen som et dyr kan ha for at den kan utnytte det fôret som den får. Dersom temperaturen er lavere, må dyret bruke den energien den får tilført gjennom fôret til å opprettholde kroppstemperatur, istedenfor å utnytte det til vekst. For spedkalv er denne temperaturen + 10 grader. Dersom kalven er utsatt for trekk, må temperaturen i rommet være høyere.

Vi anbefaler på det sterkeste å bruke halm i enkeltbokser til kalv den første uka. Dette anbefales ikke bare på grunn av hygiene, men og for at halmen isolerer godt og gjør det lunt for kalven.

  • Tråkkutgjødsling

Tråkkutgjødsling er et forholdsvis nytt system for baserer seg på et liggeareal med tett gulv som har et fall på 7 – 10%. Liggerarealet strøs med flis, og dyra tråkker flis og gjødsel ut i et skrapeareal som også er et eteareal. Systemet passer best for ungdyr som har passert 150 kg levendevekt.

Vekt, kg

150

250

350

450

550

650

Alder, mnd

5

8

12

14

16

18

Eteplassbredde, m

0,4

0,45

0,55

0,6

0,7

0,7

Dybde gjødselgang

1,85

2,35

2,6

2,85

3

3

Liggeplass, m2

1,5

1,7

2,1

2,4

2,6

2,95

Flisforbruk

2-6 liter per dyr per dag

Gjødseltype

Bløtgjødsel

Fall på liggeplass

7 – 10 %

Unge dyr holder større aktivitet enn voksne dyr. Aktivitetsnivået har betydning for utglidningshastigheten på gjødsel og flis fra liggearealet. Med lite fall reduseres utglidningen, mens et fall på over 10 % fører til økt flisforbruk.

  • Liggebås

Liggebås til kalv skiller seg ut fra de andre systemene da hvert individ har sin egen avgrensede liggeplass. Liggebåsen krever lite strø og passer derfor godt dersom strø er mangelvare. For kalver opp til 3 mnd anbefaler vi ikke liggebås. Dette er fordi kalver ønsker å ligge tett og vil derfor ofte ikke tilpasse seg liggebåsen. Årsaken er at kalven har liten energiomsetting i forhold til kroppsoverflate, og når den får ligge tett inntil andre kalver holder den kroppstemperaturen høyere uten å bruke ekstra energi.

I et liggebåssystem bør det være et fall på 4-5 %.

 

Høyeste vekt, kg

100

150

200

300

400

500

600

Bredde, m

0,65

0,75

0,85

0,95

1,05

1,15

1,25

Lengde mot vegg, m

1,4

1,5

1,7

1,8

2

2,2

2,4

Bredde eteplass, m

0,3

0,4

0,45

0,55

0,6

0,7

0,7


Ideskisse for liggebåssystem til kalv

  • Liggeplatting

For kalv opp til 3 mnd anbefaler vi at det kun er et liggerareal til kalven uten noen form for inndeling. Fullspaltebinger kan enkelt gjøres om til gode kalvebinger med liggeplatting dersom man legger en treplatting i bakre del av bingen med gummimatter på. Det er anbefalt at liggeplattingen er ca 15 cm høyere enn spaltene og at det er 4-5% fall på den.

Daglig renhold i disse avdelingene er viktig ikke bare for hygiene men og for at kalven blir vandt til at mennesker er nært de. Dette preger kalvene slik at de blir lettere å håndtere når de blir større.


Ominnreda fullspaltbinge

Generelt krav til klima
Mange av de fjøsene som ble bygget på 60- og 70-tallet har ofte mindre optimale løsninger for plassering av kalvene. Da det var lov til å binde kalvene var dette mye mindre plasskrevende enn dagens forskrift. Det er derfor arealet som er en begrensende faktor for mange som må bygge om til kalvene. Det kan da være greit å tenke alternative løsninger. Dersom man har mulighet til å bruke halm som underlag til kalv, er dette det beste for kalven. Det er mange som har god tilgang på tørr halm som har laget gode tallebinger både i fjøset og andre plasser på gården (garasjer, uthus, på "løå" osv). Etter melkefôringa er avslutta er kalven den enkleste dyregruppa å flytte ut fra fjøset dersom det er plassproblem. Dersom man har halm som liggeunderlag til kalven er det ingen problem for kalven å være i uisolerte rom, men pass bare på at det ikke er trekk der kalven ligger.

Fronter til kalv
Det er mange typer fronter til kalv på markedet. Det som er viktig ved valg av front til kalver som får melk av bøtte er at det bør være mulighet for fiksering av kalvene etter melkefôringa. Dette for å unngå suging. Sugebehovet til kalver som får melk av bøtte er stort i ca 20 min etter fôring slik at dersom man har mulighet til å fiksere de i den perioden, reduseres problemet med suging. Strø gjerne på litt kraftfôr på fôrbrettet når de er fiksert slik at de på denne måten kan lære seg å ta opp kraftfôr tidligere.

Inndeling av kalver
Dersom man har kalving året rundt er det en utfordring å ha en anbefalt inndeling av kalvene (ca 6 kalver per binge). Det kan derfor være en løsning å ha mulighet til å kunne variere bingestørrelsen gjennom året. Det er flere firma som leverer slike løsninger til kalv.

En annen ting det som er verd å tenke på er at det er veldig viktig å dele kalvene inn etter kjønn da kvigekalver skal ha en svakere fôring enn oksekalver når de passerer ca 100 kg levendevekt.