Modul 2 – Kalven
I Modul 2 vil det bli lagt stor vekt på helse, forebygging av kalvingsvansker, sjukdom og parasitt-angrep. Smittevern i forbindelse med virusnedkjemping er også et tema. I tillegg vil det bli noe om fôring og stell av kalv. Modulen vil også ha en bolk om vilkår og krav ved omsetning av kalv. Beite er et anna tema som vil bli grundig gjennomgått; både etablering av beite, innmarksbeite, kvalitet og omfang av utmarksbeite og bruk av ulike beiter gjennom sesongen.
- Modul 2 er sist gjennomført 16. - 17. oktober, 2019 på Scandic Hamar Hotell
- Neste samling planlegges gjennomført på nyåret 2022
Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Biffakademiet Modul 2 Kalven - beite i storfekjøttproduksjonen
Dag 1: | |
Kl. 10.00 | Kaffe - Velkommen, presentasjon |
Kl. 10.30 |
Kvalitet og omfang av utmarksbeite v/ Yngve Rekdal, Kart og statistikk, NIBIO, Ås |
Kl. 11.30 | Lunsj |
Kl. 12.30 |
Skjøtsel av utmarksbeite v/Yngve Rekdal |
Kl. 13.30 |
Etablering og vedlikehold av innmarksbeite v/Oddbjørn Kval-Engstad, NLR m/innlagt 15 min. pause
Fra skog til beite |
Kl. 15.15 | Fellesbeite/beitelag: Organisering, regler og rettigheter, tilsyn og tilskuddsordninger v/Erling Skurdal, Nortura |
Kl. 16.00 | Pause |
Kl. 16.15 |
Parasitter på storfe v/Ola Nafstad
|
Kl. 17.00 | Kaffepause |
Kl. 17.15 |
Kontrollprogram for bekjempelse av BRS- og BCo-virus v/veterinær Ola Nafstad, Animalia |
Kl. 19.00 | Middag |
Kl. 20.30 | Sosial aktivitet |
Dag 2: Helse og fôring | |
Kl. 08.30 |
Bruk av beite til oppdrett og kjøttproduksjon – v/Bengt Egil Elve, Nortura
|
Kl. 09.15 | Pause |
Kl. 09.30 |
Helse hos ammekalv og innkjøpt kalv. v/veterinær Per Kristian Groseth m/innlagt 15 min pause.
|
Kl. 11.30 | Lunsj |
Kl. 12.30 |
Fôring og stell av NRF-kalv og kjøttfekalv v/Bengt Egil Elve, Nortura
|
Kl. 13.15 | Pause |
Kl. 13.30 |
Innkjøp av kalv – v/ Asgeir Svendsen, Nortura
|
Kl. 14.30 | kaffepause |
Kl. 14.45 |
Erfaring fra produsent med fokus på kalv og bruk av beite |
Kl. 15.45 | Oppsummering, informasjon om videre kurs |
Kl. 16.00 | Slutt for dagen |