Modul 3 – Ungdyret
Modulen har to hovedbolker. Den ene omhandler adferd med fokus på etologi, signal på adferd som dyra viser og praktisk handtering av storfe. I tillegg blir det en stor bolk om fôring.
De to foregående modulene har også dette med, men det er i denne modulen man får den grundige innføringen i temaet, som næringsbehov, fôranalyser, slakteplanlegging, fôrplanlegging og fôringsøkonomi for både dyr til slakt og til rekruttering.
Klassifisering av slakt og krav til kjøttkvalitet i markedet blir også drøftet i denne modulen med omvisning på Norturas anlegg i Malvik/Rudshøgda. Første dag vil bli på hotellet, med møtestart kl. 10,00. Andre dag vil bli på Norturas anlegg med møtestart kl. 08.30 og avslutning kl. 15.30.
- Modulen ble sist gjennomført i Østlandet: 21. – 22. oktober 2020
- Neste samling planlegges høsten 2022
Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Biffakademiet Modul 3 Ungdyret
Dag 1: |
|
Kl. 10.00 |
Kaffe – Velkommen, presentasjon |
Kl. 10.30 |
Termoregulering og krav til miljø hos kalv og storfe. Etologi og dyrevelferd, naturlige behov hos storfe, korleis måla dyrevelferd, dyr/røktar-relasjonar. |
Kl. 12.00 |
Lunsj |
Kl. 13.00 |
Kjøttkvalitet – mål for dette og muligheter til å påvirke kvaliteten gjennom avl og tiltak på slakteriet. Kort om bærekraftig storfekjøttproduksjon |
Kl. 15.00 |
Kaffepause |
Kl. 15.30 |
Fôropptak, fordøyelse og næringsbehov hos storfe i vekst. |
Kl. 16.30 |
Kaffepause |
Kl. 16.45 |
Fôrplanlegging i praksis og Slakteplanlegging |
Kl. 17.00 Kl. 18.00 Kl. 19.00 |
Oppsummering Slutt for dagen Middag |
Dag 2: |
|
Kl. 08.30 |
I Ringsaker vil det bli frammøte på Nortura Rudshøgda med besøk i slakteri. Oppmøte på Nortura Malvik med besøk i slakteri: Slakteriet, hengehall og produksjon. |
Kl. 10.00 |
Kaffepause |
Kl. 10.30 |
Klassifisering av storfe. Ureine huder. |
Kl. 11.30 |
Lunsj |
Kl. 12.30 |
Handtering av storfe i fjøset og på beite, blanding og driving av dyr. |
Kl. 14.00 |
Kaffepause |
Kl. 14.15 |
Orientering om egen storfeproduksjon med vekt på ungdyr |
Kl. 15.00 |
Oppsummering og evaluering. Slutt kl. 15.30 |
Alle som tar Biffakademiet med studiepoeng må avsetja litt tid til orientering etter at det ordinære kurset er avslutta.