Modul 4 – Driftsledelse og økonomi
Modulen omfatter en grundig gjennomgang av driftsledelse og økonomi i storfekjøttproduksjonen med strategisk og operativ planlegging, viktige økonomiske begreper, gårdsregneskap, tilpassing til endra rammevilkår, driftsgreinanalyse, arbeidsgiveransvar og HMS.
Videre vil det bli vurdering av driftsformer på garden i forhold til tilgang på ressurser, samarbeidsløsninger, nøkkeltalsanalyse og oppbygging av driftsplan.
Kapitalkrav i storfekjøttproduksjonen, prosess ved utviding eller endring av produksjonen og optimalisering ved marginalanalyser blir også gjennomgått.
En bolk tar for seg byggeprosessen med fokus på ulike bygg-tekniske løsninger som ventilasjon, fôringssystemer, gjødselhandtering, flytting av dyr i fjøset og ulike forskrifter.
Storfekjøttmarkedet med prisfastsetting og markedsregulering er også et tema for denne modulen.
I tillegg får vi besøk av en aktiv storfekjøttprodusent som forteller om management og økonomistyring på egen gård.
- Neste samling planlegges gjennomført på nyåret 2021
Programmet ved forrige samling ser du under. For at innholdet på kurset skal være mest mulig aktuelt kan det bli endringer for de kommende samlinger.
Biffakademiet Modul 4 Økonomi og ledelse
Dag 1: |
|
Kl. 10.00 |
Velkomst og presentasjon |
Kl. 10.30 |
Bonden som bedriftsleder – grunnleggende økonomi m/innlagt pause Foreleser: Hamar/Olerud: Hans Petter Dobloug rådgiver/autorisert regnskapsfører, R2 Økonomi AS Tromsø: Dag Vidar Nilsen, BRL Harstad Strategisk og operativ planlegging
|
Kl. 12.00 |
Lunsj |
Kl. 13.00 |
Gården som arbeidsplass – nøkkelfaktorer Spørsmål og diskusjon |
Kl. 13.30 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon v/Elisabeth Kluften spesialrådgiver økonomi, Nortura
|
Kl. 14.30 |
Kaffe med bite ti |
Kl. 15.00 |
Økonomi i storfekjøttproduksjon fortsetter
|
Kl. 16.00 |
Økonomi og drift på min gård Hamar: årets ammekuprodusent 2017 Gyrd Nannestad Tromsø: ikke avklart |
Kl. 17.00 |
Oppsummering og avslutning dag 1 |
Dag 2: |
|
Kl. 08.30 |
Bygg og tekniske løsninger v/Øyvind Froknestad
|
Kl. 10.00 |
Kaffe og bite ti |
Kl. 10.30 |
Marked for storfekjøtt v/ Hilde-Kari Skarstein markedssjef Totalmarked
|
Kl. 12.00 |
Lunsj |
Kl. 13.00 |
Helse, miljø og sikkerhet på gården Foredragsholdere på Hamat/Olerud v/Linn Thorud NLR Innlandet og i Tromsø Vidar Aastrøm NLR Nordland |
Kl. 14.30 |
Oppsummering og vel hjem |