ROS-premie til Inger-Lise Sæterbakken Jevne og Erling Jevne

(Oppdatert 04.07.23) Med OL-gull og VM-gull på stafett, sølv i individuelt OL og VM på lengre distanser, og et utall andre premier i verdenscup og mesterskap manglet en premie, nemlig ROS-tallerken fra Nortura. Endelig kom den for klassisk langrennsspesialisten Erling Jevne og kona. De fleste som ikke har blitt konfirmert de siste åra husker nok Erling Jevne godt fra tv-skjermen.

Av: Knut Evensen, rådgiver småfe i Nortura Innlandet og Finn Avdem, fagsjef småfe i Nortura

Garden Jevne ligger vakkert til langs Laugen i Øyer kommune i Gudbrandsdalen. Her er flotte og velstelte bygninger og et ryddig tun, akkurat slik et gardstun skal være. Erling er 13. generasjon på garden, så her er det tradisjoner og slekters gang langt inn i veggene. Garden har opprinnelig vært en Lensmannsgard med egen tingstue og fengsel.

På garden ble det blant annet ført sak mot Hans Nielsen Hauge på starten av 1800-tallet, så det bugner av historie.

Komplett premiehylle

Erling er for mange kjent som en habil skiløper med både VM gull, OL gull og mere til. Men det var en premie som manglet, og det var en var ROS premien fra Nortura. Gleden var stor da jeg fikk telefon fra Erling etter først og sendt han SMS om at de burde komme på kretsmøte i Nortura, da vi hadde en liten overraskelse i forbindelse med leverte lam i 2022.

Ut ifra denne samtalen forsto jeg at dette var noe de hadde ventet på, noe de hadde jobbet for og muligens strekt seg etter. Det var mye glede i den samtalen. De var dessverre forhindret fra å komme på møtet så vi avtalte et besøk senere hvor ROS-tallerkenen kunne overrekkes.

Rådgiver småfe i Innlandet, Knut Evensen og ROS-vinner Erling Jevne
Rådgiver småfe i Innlandet, Knut Evensen og ROS-vinner Erling Jevne

Det skal sies at Erling har mange gode støttespillere med seg i familien, ikke minst med kona Inger-Lise. De er et utmerket team som lever og ånder for Norsk landbruk, for mat og tradisjoner. Ivrige barn er også er med i drifta når tiden tillater det, og det er nok arbeid til alle. Her er det egen gårdskafé med forskjellige arrangementer, eller rett og slett bare ro og fred. Kafeen har egne lokale råvarer hvor gardens ressurser er godt representert. I tillegg til sauen så dyrkes det gras og poteter, i tillegg til slaktegris og skogsdrift. Inger-Lise og Erling prøver seg også på salg av lam direkte til forbruker. Ca 50 lam blir solgt som nisje i godt samarbeid med Nortura.

Etter en halvtime i bilen så står jeg på tunet hvor jeg blir møtt av bonden sjøl.

– Du æ væl sulte von, sier Erling.

Og ja takk, det er jeg!

Et minnerikt måltid

På et romslig kjøkken forklarer de dagens rett som består av hjemmebakt brød og Bæburger.

– Bæburger står for bærekraftig sier Erling, i tillegg er den laget av sau, så dette er ordentlig kost for en reisende rådgiver på sau.

Sammen med stekte poteter fra egen åker så blir dette et måltid for minnet.

Bæburger servert på Jevne gård
Bæburger av bærekraftig Jevne-sau. Foto: Knut Evensen

Det å ta vare på råvaren, tilberede den og servere i gode omgivelser med gode folk gjør sitt til at dette er dagen da du vet du er privilegert som får jobbe i Nortura.

Rundt bordet går praten lett om det meste, men mest om sau og landbruk. Inger-Lise og Erling forteller om driftsopplegget på gården, og jeg er selvfølgelig interessert å høre hvordan de klarer å skape et så godt resultat på sauen.

Godt stell – og fokus på sauen

De kan fortelle at alle lammene som ble levert til slakt hadde vært på beite fram til levering, altså ingen tilleggsfôring med kraftfor. Det å utnytte utmarksbeite i Øyerfjellet på sommeren sammen med innmarksbeite vår og høst er egentlig den røde tråden her på gården.

Etter hvert som samtalen går så skjønner jeg at det er lite tilfeldigheter, her er det fokus på sauen, med godt stell gjennom hele året. Erling berømmer også avlen på NKS som har hatt gått i riktig retning.

De er sjøl med i væringen i Øyer og har dermed tilgang på mye godt avlsmateriale. Dette er mye av suksessen sier Erling engasjert.

Erling Jevne i fjøset

Etter kaffe og kake er det tid for omvisning på gården, noe som kan anbefales for de som har lyst til å ta turen til Jevne gård ved anledning.

Det blir også en diskusjon om hvor ROS-tallerkenen skal henge. Blir det i premierommet sammen med annet edelt metall, eller blir det i storstua? En ting er jeg i alle fall sikker på og det er at tallerkenen kommer opp.

Gratulerer sier vi, takk for gjestfriheten og takk for et godt stykke måltid!

ROS-premien

Inger-Lise Sæterbakken Jevne og Erling Jevne har fått ROS-tallerken for flotte lam levert i 2022. De har levert 180 lam til slakt med 22,7 kg i snitt vekt slaktet. De har 100 % lam over 15,1 kg, 98,33 prosent stjernelam og Gourmetlam og 1,7 % i fettgruppe over 3 +. Altså en bukett fantastiske lam.

Stolte ROS-vinnere
To fornøyde ROS-vinnere, Inger-Lise Sæterbakken Jevne og Erling Jevne. Ikke alle sauer har maleri på veggen! Foto: Knut Evensen

ROS er ei viktig tilbakemelding til Nortura-medlemmene på slaktekvaliteten på lamma som ble levert året før. Alle som leverte 15 lam eller mer til Nortura, får beregna ROS-resultat. De 100 beste premieres med ROS-tallerken, og de neste 100 med ROS-krus.

Dette er en premie som henger høgt blant saueprodusenter over hele landet.

Resultater fra Sauekontrollen

Resultatene fra Sauekontrollen i 2022 avslører at det er ikke bare på slaktekvalitet at familien på Jevne gjør det bra. Et forholdsvis høgt lammetall og lite lammetap gjør at det blir slaktet 1,9 lam pr søye. Lammene har høy tilvekst fra fødsel til slakt, slik at over halvparten av slaktelamma ble levert i første pulje den 8. september og siste pulje den 22. oktober.

Beiteslipp på Bø-setra 9. juni. Foto: Inger-Lise Sæterbakken Jevne
Beiteslipp på Bø-setra 9. juni. Foto: Inger-Lise Sæterbakken Jevne

Vi tok derfor en oppfølgingsprat med Erling for å høre mer om det som ligger bak slike resultat.

Han forteller at grunnlaget blir lagt gjennom vinteren. Erling produserer grovfôr for Geno, og har derfor god kontroll på grovfôrkvaliteten. I tillegg får søyene vrakpotet og en smak med kraftfôr gjennom hele vinteren. Saueklipperen er derfor godt fornøyd med holdet på sauen ved vårklippen.

I lamminga stiller hele familien opp, og de er ekstra nøye med at alle lam får råmjølk. Søyene kommer tidlig ut etter lamming på et areal der det er tilrettelagt med både grovfôr, kraftfôr og ly. Her går søyene til vårbeitet er klart. Dette reduserer smittepresset inne og gir en fin overgang til vårbeitet. Målet er at alle lam skal få en god start på livet.

Sommerbeitet i Øyerfjellet er av god kvalitet og heldigvis er det lite rovdyr nå. Ca halvparten av søyene har «Find me»-bjeller, og målet er at alle søyene skal være utstyrt med radiobjeller etter hvert. Jevnlig tilsyn og godt samarbeid med jegerne om høsten er også viktig for å redusere sommertapet.

Sauesank i vakre Øyerfjellet. Foto: Inger-Lise Sæterbakken Jevne
Sauesank i vakre Øyerfjellet. Foto: Inger-Lise Sæterbakken Jevne

På grunn av fôrproduksjonen til Geno, er det rikelig med høstbeiter i forhold til dyretallet på Jevne. Det er en god ressurs å ha.

Erling framhever det gode miljøet som viktig. En sauebonde-kollega er aldri langt unna når en vil diskutere sau eller trenger hjelp.

– Livet som idrettsmann og sauebonde er i grunnen ganske likt, sier Erling. Det er i motgang en virkelig trenger gode folk rundt seg.

Avlen på Norsk Kvit sau og den lokale væreringen fungerer godt og skaffer gode gener både gjennom avlsarbeidet i ringen og bruk av semin. Utplukk av påsettlam foregår derfor først og fremst etter indeks før en vurderer eksteriøret og andre egenskaper. Veterinærene har god kompetanse på sau, og er til stor hjelp når ting ikke går etter planen.

Vi takker for en trivelig saueprat, og vi har fått bekreftet det nok en gang:

Gode resultater krever både innsats, kunnskap og gode hjelpere.

Du kan se mer om Jevne gård her:

Instagram Jevne gård eller på Facebook på Jevne gård.

Jevne gård
Gården Jevne ligger vakkert til langs Laugen i Øyer. Foto: Knut Evensen