Temahefte storfe
Temaheftene ligger her i pdf-format, du kan skrive de ut direkte, eller ta kontakt med din rådgiver for å få de tilsendt.
Temaheftene ligger her i pdf-format, du kan skrive de ut direkte, eller ta kontakt med din rådgiver for å få de tilsendt.
(Oppdatert 19.03.21) Halvparten av slaktedyra er hunndyr og er derfor ett vesentlig bidrag til økonomien på ammekubruket.
(09.11.16) Hensikten med dette temaheftet er å gi råd ved kjøp og bruk av avlsokse. Oksen brukes som regel i to sesonger og skal derfor bli far til to generasjoner med kalver.
(09.11.16) Beite er ein viktig ressurs i kjøtproduksjon på storfe. Alt etter driftsform og tilgang kan opptil halvparten av årsfôret haustast direkte frå beite, gjerne med dyra 10-15 veker i utmarka.
(08.11.16) Fôrplanlegging omfatter oppsetting av dagsrasjoner og fôrdisponering gjennom sesongen, gjerne inkludert fôrkostnader om det foreligger pris på fôrmidlene. For god planlegging kreves det at en tidlig har bestemt intensitet i produksjonen det vil si alder og vekt ved slakting.
(08.11.16) Målet med kalvefôringa er å oppnå ei stabil drøvtyggar i jamn og god vekst. Friske kalvar med nok plass veks etter den næringa dei får. Bestem bruken av kalven tidleg.
(08.11.16) I ammekuproduksjonen nyttes tradisjonelle, lokale ressurser som ulike typer beiter og grovfôr. Pleie av kulturlandskapet gjennom beiting er en viktig faktor. Produksjonen er fleksibel med tanke på at driftsopplegget i stor grad kan tilpasses gårdens ressurser.
(08.11.16) I dette temaarket vil du få en enkel innføring i vinterfôrplanlegging i kjøttfebesetninger gjennom eksempler på fôrplaner og fôrplanlegging.
(08.11.16) Det er behov for meir produksjon av storfekjøt i Noreg. Tal fødde kalvar som lever opp per år og middel slaktevekt i ulike kategoriar avgjer omfanget.
(08.11.16) Surfôr, høy og NH3-behandlet halm, sammen med kraftfôrblandinger, er tradisjonelle og velkjent fôrmidler til storfe. For å redusere kostnadene i produksjonen, er det også av interesse å bruke alternative fôrmidler.
(20.02.12) REINE DYR – en forutsetning for god dyrevelferd og trygg matproduksjon. Brosjyren som ligger her er fra Animalia.