Nortura delte ut priser for de beste oksene

(31.03.22) – Etter 2 rare år er det godt å kunne møtes på ordentlig igjen. Det har vær stusselig å dele ut priser delvis pr post. Vi må være flinke til å gi hverandre ros og ett klapp på skulderen for godt gjennomført arbeid. Og ros bør gis med tilhørere, sa fagsjef storfe i Nortura, Asgeir Svendsen da han delte ut prisene på TYR sitt årsmøte.

Geno, Norsvin og Tyr hadde i forkant av sine årsmøter på Scandic Hamar mandag 28. mars en felles del med faglig program.

– Det var en interessant fagseksjon i forkant av årsmøtet. Vi fikk blant annet høre at et langsiktig, kunnskapsbasert og bærekraftig avlsarbeid er en viktig faktor for å lykkes, sa Svendsen.

På oppdrag fra Nortura foretar TYR en rangering av seminoksene med vektlegging tilpasset to ulike driftsopplegg: intensivt med betegnelsen BIFF MAX og ekstensivt med betegnelsen BIFF Natur. Hensikten med dette tiltaket er å øke fokus på bruk av kjøttfesemin både generelt, men ikke minst i form av bruksdyrkrysning på melkebruket. Rangeringen av seminokser er uavhengig av rase, men egenskapene som inngår og vektleggingen av disse er tilpasset de ulike driftsoppleggene.

Biff Natur

Prisen årets Biff Natur-okse går til 74061 Jens av Grani, oppdretter er Kirsti Mæland og Harald Dahl på Holter i Nannestad.

Prisen mottas av Trond Dahl
En stolt Trond Dahl mottok prisen av Norturas fagsjef Asgeir Svendsen. Foto: Guro Alderslyst, TYR

Også dette året er vinneren Angusokse. Konkurransen var tøffere i år enn den har vært de siste årene. Vinneren fikk 1128 Naturpoeng, som var bare 9 poeng bedre enn den som ble rangert som nr 2, også en Angus. Vinneren fikk 109 i rangtall på grovfôropptak i testen på Staur. Oksen er også god på tilvekst og gir kalver som er lettere enn gjennomsnitt og greie fødselsforløp. Dette er dermed en okse som egner seg godt i et ekstensivt driftsopplegg med gode grovfôrressurser.

Oksen ble også tildelt Avlsstatuetten som går til den beste granskede Eliteoksen. Oppdretterne Harald og Kirsti var imidlertid forhindret fra å delta og det var en stolt far/svigerfar Trond Dahl som mottok prisen. – Og det var ikke mer enn rett og rimelige i og med at det var han som drev gården da oksen ble født og levert til Staur for test, fortalte Svendsen.

Biff Maxx

Årets vinner er en ny eliteokse av rasen Limousin, 72216 Lex Luthor av Søstuen, oppdretter Gunhild Sæteråsen og Jan H. Guttersrud fra Hurdal. 

Prisvinnere Biff Maxx
Foto: Guro Alderslyst, TYR

Det var større margin om å bli vinneren i klassen Biff Maxx. Vinneren fikk 1188 Biff Max poeng og slo dermed nr 2, en Charolais med 28 poeng! Det utslagsgivende var at årets vinner er god på fôrutnytting da den fikk 117 i rangtall under testen på Staur. Den gir i tillegg lite kalvingsvansker og kan derfor anbefales på kviger. Oksen er god på produksjonsegenskaper, med høy klasse og lite fett. Dette er dermed en typisk «allroundokse».

 

BIFFPRISENE

Egenskapene som inngår i rangeringen av Biff Natur er (vektlegging i %): Grovfôropptak (40%), Kjøttfylde (15%), Fettansetnig (15%), Slaktetilvekst (30%).

Biff Max rangeres etter følgende egenskaper: Fôrutnytting (33%), Slaktetilvekst (33%), Kjøttfylde (33%).

For begge prisene er det stort fokus på henholdsvis grovfôropptak og totalt fôrforbruk. Rangeringen kommer frem i semin-katalogen, og ved å velge seminokser fra denne oversikten er det de beste fôrutnytterne en velger.