Slik deler du opp grisen selv

(29.04.22) Endte beinbruddet til grisen med hjemmeslakt? Slik kan du skjære gris i riktige stykningsdeler. Se steg for steg i instruksjonsvideo med proffene i Nortura PROFF.

Videoen er inndelt i kapitler for hver stykningsdel, slik at du enkelt kan navigere og sette på pause mens du skjærer selv.

Hva gjør du med slaktet når grisen må avlives ved beinbrudd, men ellers er frisk? Avliver du og sender du dyret med kadaverbilen, eller slakter du hjemme og fyller fryseren?

– Det er alltid veldig ergerlig når man må avlive en ellers frisk gris. Mange produsenter hjemmeslakter selv for å unngå tap, men langt på nær alle, sier assisterende fagsjef for gris i Nortura, Eli Maria Stenklev.

Hun forteller at kurs i nedskjæring av gris, har vært etterspurt blant Nortura-bøndene. Derfor er hun glad for samarbeidet med gjengen i Nortura PROFF, som er en betydelig aktør innen storhusholdning.  

Stykningsdeler

I videoen får vi se Steve Westerby og Morten Fossmo skjære ned en halv gris, uten hode og labb, til gode stykningsdeler.

– Nortura PROFF har en unik kunnskap om norsk matproduksjon, råvarer, konseptutvikling og drift.  Og på samme måte som oss er de opptatt av å utnytte hele dyret. Ved å gjøre bonden i stand til å dele opp en hjemmeslaktet gris selv, bidrar vi til å redusere matsvinn allerede på gårdsnivå, sier Stenklev.

Som kjent er det ikke tillatt å gi bort eller selge hjemmeslaktet kjøtt, men som husdyrprodusent har man lov til å slakte egne dyr og bruke kjøttet i egen husholdning. Dette er for å sikre at maten er trygg, og at kjøtt som omsettes skal skje i godkjente slakteri som er kontrollert og godkjent av Mattilsynet.

Vurderer du å selge kjøtt fra egne dyr? Gjør avtale om nisjeslakt her.