Livdyrnytt Nortura oktober 2024

(17.10.24) Først en stor tusen takk til alle dere som bruker mulighetene som ligger på Min side livdyr. For at avregning/faktura skal bli korrekt trenger systemet å hente informasjon fra kontrollene (Storfekjøtt kontrollen, Husdyrregister og Tine kukontroll). Basert på individnr, alder, vekt og genetikk får vi beregnet rett pris med eventuelle tillegg/trekk. 

Storfe og gris, illustrasjonsbilde

Noen er av natur svært raske med utmelding, fortsett med det men vent til avregningsbrev er mottatt.

Av: Odd Finnesand, Fagsjef livdyr Nortura

Så har vi hatt Min side-trekning for september 2024 med følgende vinnere som får en oppmerksomhet:

Nord ikke offisiell
Midt Arild Ukkelberg, 6445 Malmefjorden
Innlandet ikke offisiell
Øst ikke offisiell
Vest Gro Anita Aksdal Vierdal, 5570 Aksdal
Agro Bjarte Vigre, 4365 Nærbø

Blåtunge

Så kom det vi ikke hadde behov for. Nortura, Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Bondelaget og Animalia med flere ligger med oppdatert informasjon angående status. Nå i denne omgang tar vi kun med hovedprinsippene:

  • begrense livdyrforflytting så godt så mulig
  • minst mulig dyr ut av tiltakssone; kortreist og kystnært
  • ikke flytte dyr fra kyst og inn i landet

Så kan ting kan være lov, men ikke lurt! Absolutt ingen ønsker å spre smitte til andre kolleger. Viruset smitter ikke direkte mellom dyr, sviknotten liker ikke vinter og kulde, men så kan det skjedd ting før den tar vinterfri. Derfor har næringen innført egne krav som foreløpig gjelder til 01.01.25. (se egen sak på Medlem Nortura)

Status fôringsdyr

Det er ennå stor etterspørsel. En høst så langt litt på normalen for oss formidlere, ennå god plass hos kjøpere. Nortura formidler fôringsdyr mellom 40-400 +, et stort flertall ligger mellom 100-350 kg. Husk at kvalitetstillegg også har en øvre aldersgrense.

Vi antar mange ennå ikke har meldt inn fôringsdyra for salg. Håper at flere nå bruker de kommende dager og helg til å avklare eget påsett før dyra meldes inn til formidling. Formidling og transportplanlegging har best vilkår når vi kan se 2-4 uker fremover. Dere kan legge inn innmelding/bestilling mange uker frem i tid. Har du faste kjøpere så kan også slike direkteleveringer meldes via Min side.

Ringormsoner i Midt, og blåtunge i kystnære områder på Sørlandet utfordrer oss litt, men så langt har en funnet løsninger. Høsten 2022 og 2023 opplevde mange kjøpere kø på slakteriet som igjen vanskeligjorde mottak av nye fôringsdyr. Så langt i høst meldes det at vi er vi rimelig ajour med formidling.

Med noe variasjon i landet er diverse kategorier/rasekryssinger fôringsdyr lite etterspurt, dere vil bli kontaktet, men bør ha en plan B. 

Markedet vil en i sum prøve å balansere. Fortsett å melde inn, eventuelt overskudd i en region kan balanseres opp mot naboregioner/områder. 

Markedssituasjon fôringsdyr

Nord

økende underskudd okse/kvige

Midt

noe underskudd okse, ca balanse kvige

Øst

 underskudd okse, balanse kvige

Vest

underskudd okse, balanse /kvige

Status avlsdyr melk

Markedet er klart i endring etter underskuddssituasjonen i sommer. Flere områder melder nå om balanse til økende overskudd av drektige dyr. Pga "kvotefrislippen" har ennå de fleste områder/regioner underskudd av lakterende melkedyr. Av erfaring vet vi også at i slutten av året vil det melde seg besetninger som er på avvikling. Dette kan være gode dyr i ditt nærområde, ta kontakt eller legg inn bestilling om dere har behov.

I noen områder er flere på oppstart som melkeprodusenter. Det kan være vi allerede kjenner til dere og planene, men ikke vær redde for å ta kontakt.

Markedssituasjon avlsdyr melk

Nord

underskudd lakterende og drektig, ca balanse kalv/ungdyr

Midt

ca balanse lakterende og drektig, noe overskudd kalv og ungdyr

Øst

noe underskudd lakterende og drektige, ca balanse kalv og ungdyr

Vest

underskudd lakterende og drektige på nordvest landet, underskudd livkalv og ungkviger

Status avlsdyr kjøtt

Lite nyetablering av nye ammekuflokker i hele landet kombinert med normal innmelding av rekruteringsdyr fører til et overskudd. Dette viser seg selvsagt mest igjen i områder der miljø og flokker er størst. Noen har tatt den årlige drektighetstesten og trenger supplering til flokken, andre øker litt eller bygger opp en flokk 2 med høstkalving. Som formidlere ser vi trender, men hva den neste kjøper ønsker er umulig å forutse. Med et godt utvalg innmeldte dyr kan flest mulig hjelpes. Meld derfor inn dyr, men ha en plan B om dyra ikke blir formidla.

For tiden ca 100 avlsokser innmeldt til formidling hos Nortura, flertallet av disse er brukte, men søker en ny flokk og utfordringer. Ofte har selger også plassutfordringer gjennom vinter, derfor blir nok noen av disse slakta i løpet av høst/vinter

Markedssituasjon avlsdyr kjøtt

Nord

gode innmeldinger av drektige både lett og tungrase

Midt

gode innmeldinger av alle kategorier inkl avlsokser

Øst

gode innmeldinger av alle kategorier inkl avlsokser

Vest

gode innmeldinger av alle kategorier. Godt utvalg av avlsokser

Status gris

Spotmarked for smågris er for tiden i en rimelig balanse selv om det svinger fra uke til uke. Våre formidlere prøver å jobbe med en horisont på 2-4 uker, derfor er det viktig at innmeldinger/bestillinger blir avklart innen frist.

Ved tendenser til over/underskudd kan det gjøres planer der smågris forskyves mellom regioner/områder.

Så er vi ennå litt spente på hvordan høst/vinter utvikler seg. Generasjonsskifter rundt nyttår kan medføre noen endringer, noen kjenner vi til, men sikkert ikke alt. Ta kontakt.

Markedssituasjon smågris

Område

ordinær

SPF

Nord  

balanse

balanse

Midt

balanse

balanse

Øst

 balanse

balanse

Vest 

 - 297

- 180

Generelt

Et underskudd på fôringsdyr gjør at melk- og ammekuprodusenten klart kan melde inn fôringsdyr som står og produserer ekstra arbeid og opptar plass som skulle vært brukt til andre avlsdyr. Har du/dere i tillegg kurante lakterende melkedyr så ta kontakt eller meld inn via Min side.

Alle innmeldinger blir fulgt opp og du vil bli kontaktet når vi har plassert dyr for transport. Dette også om du har lagt inn ønsket henteuke, det er alltid en kabal som skal gå opp så det er ikke automatikk i at dyr hentes på ønsket uke.

Husk puljetillegg for fôringsdyr, omkostningssats vil bli styrt ut fra bruken av Min side livdyr, og husk, spørsmål angående bruken av Min side, marked osv så kan det avklares med formidler. Ofte er selger/kjøper i nærområdet. Og husk veterinærattest.

Ha en god høst!