Setter inn tiltak for å øke salget av sau

(04.09.24) Salget av sau bremset kraftig opp i fjor, og reguleringslageret av sau ved nyttår var på 334 tonn. Til tross for at det er tilbudt rabatt på 20 prosent, har det i praksis ikke blitt solgt noe sau fra reguleringslageret så langt i år.

Prognosen før ferien anslo at lageret ved inngangen til 2025 ville bli 800 tonn. Men sauesalget til industrien gjennom sommeren har vært enda svakere enn forventet. Ny og oppdatert prognose i dag, viser at reguleringslageret av sau kan bli på hele 1500 tonn ved nyttår hvis det ikke settes inn ytterligere tiltak.

Det er svært bekymringsfullt. Derfor må det gjøres noe raskt for å få fart på salget og redusere lageroppbyggingen. Det er derfor besluttet å senke engrosprisen på sau med kr 3 fra mandag 9. september. Det betyr at prisen for sau blir 3 kroner lavere enn tidligere annonsert prisprognose resten av året, for ungsau er det ingen endring i forhold til prisprognose.

Ved å senke råvareprisen vil vi gjøre sauen mer konkurransedyktig og gjøre det mer interessant for industrien å øke andelen sau i sin produksjon. I en periode hvor vi også har hatt overskudd av storfe og svin, har dessverre sauen litt for ofte blitt taperen i råvarekampen inn mot industrien.

En prisreduksjon i denne størrelsesorden vil i tillegg gjøre det mulig å eksportere norsk sau på kommersiell basis. Noridane er allerede i ferd med å kartlegge og se på mulighetene som ligger der.

Alternativet til å sette inn tiltak nå er et enda kraftigere priskutt fra nyttår. Da ville vi i så fall også blitt nødt til å gi store rabatter på det som har bygd seg opp på reguleringslager. For saueprodusentene ville det blitt mye dyrere.

Til slutt en liten oppfordring til deg som er tvil om du skal slakte «gammelsauen» i høst. La tvilen komme sauen til gode. Slakt heller et lam ekstra. For salget av lam går heldigvis bra og avregningsprisen på lam er for tiden 3 kroner høyere enn på samme tid i fjor.