-
Korleis redusere prisen på grovfôr – tiltak som monnar
(16.03.21) Etter det vi kjenner til, er det få økonomiske analyser som er gjort for å kvantifisere den samla effekten av ulike driftsval i engdyrking, hausting, konservering og utfôring av grovfôr for sauebruk. Vi har rekna på denne totaliteten med å bruke ein vidareutvikla versjon av det økonomiske kalkyleprogrammet «Grovfôrøkonomi» som er eigd av NLR og TINE.
-
Økonomisk sauehald
(18.01.18) Økonomi er læra om forvaltning av knappe ressursar. Det treng såleis ikkje berre vera i samband med pengar vi kan bruke omgrepet økonomi. Det å økonomisere med noko er difor å oppnå eit bestemt mål med minst mogeleg innsats. For dei som lever i pakt med naturen, er det dette det meste handlar om.
-
Kg kraftfôr per kg kjøtt
(07.02.17) Kg kraftfôr per kg kjøtt, et nytt viktig produksjonsmål for saueholdet, er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Stig Runar Størdal, tidl. rådgiver i Nortura og Finn Avdem, fagsjef småfe i Nortura.
-
Kva kjenneteiknar sauebruk med rimeleg og dyrt grovfôr?
(07.02.17) Grovfôrkostnad på sauebruk er et foredrag fra kongressen LAM 2017 v/Harald Pedersen, rekneskapsførar i Tveit rekneskap og sauebonde frå Haugesund i Rogaland.
-
God drift viktigere enn antall sau?
(05.02.14) Saueproduksjonen kan bidra til å dekke et økende behov for mat og klær, samtidig som den bidrar til redusert klimagassutslipp, levende bygder og kulturlandskap. Utviklingen av dagens sauedrift forutsetter at dagens tilskuddsordninger opprettholdes, at kjøttprisen minst følger prisen på innsatsfaktorene i næringen, og at de brukene som har svakest økonomisk resultat, effektiviserer driften sin og kommer opp på resultatnivå med dagens gjennomsnittsbruk.
