Unngå hygienetrekk!

Skitne slaktedyr er også ei utfordring for slakteriene. Hele kjøttbransjen innførte derfor i 2006 et hygienetrekk. Fra 2024 er trekket på 150 kr for dyr som ikke kan klippes reine. Se oppdatert veiledning fra Animalia i brosjyren Reint dyr - rein skrott.

Dyr tilskitna med møkk-kaker bør klippes rene før levering

Av: Finn Avdem, fagsjef småfe

Her er noen råd fra Animalia om hvordan en kan redusere risikoen for hygienetrekk:

  • Dyr tilskitna med møkk-kaker på hale, rundt endetarmsåpning eller andre områder som er viktig for slaktehygienen, bør klippes reine for disse kakene hjemme.
  • Det må være minst 1 cm ull for at et lam skal kunne klippes reint. Lam som forventes å slaktes innen en måned, skal derfor ikke klippes. Lam som skal sluttfôres i over en måned, bør klippes straks, slik at ulla får tid til å vokse ut igjen før slakting.
  • Unngå diaré på lamma fordi disse er vanskelig å klippe reine og skitner lett til andre dyr. Dyr med løs avføring, bør derfor settes inn på tørt høy og begrensa mengder kraftfôr noen dager før levering.
  • Sørg for god hygiene og tørt underlag i både fjøs, på fôringsplass og andre uteområder. Møkkete fôrhekk kan også føre til hygienetrekk, fordi brystet blir møkkete.

Se mer på Animalia

Kompenserer pelssau

Pelssauen må naturligvis slaktes med ulla på og vil dermed komme inn i kategorien risikoslakt, og få hygienetrekk. Leverandører av pelssau får dette kompensert gjennom tilskudd til ullne skinn. 

 

Skitne slaktedyr - småfe

Reine dyr er en grunnleggende forutsetning for å kunne gjennomføre en hygienisk slakteprosess. God slaktehygiene er avgjørende for å hindre at farlige bakterier overføres fra dyrets hud og tarm til slakteoverflaten.  

Brosjyren "Reint dyr - rein skrott" fra Animalia er en veiledning for produsent og klipper

Brosjyre fra Animalia