-
Ta vare på kalven – framtida i fjøset!
(Oppdatert 23.06.20) Her er nokre råd om fôring for å ta vare på kalven slik at han får ein god start.
-
Kalveoppdrett i storfekjøttproduksjonen
(08.11.16) Målet med kalvefôringa er å oppnå ei stabil drøvtyggar i jamn og god vekst. Friske kalvar med nok plass veks etter den næringa dei får. Bestem bruken av kalven tidleg.
-
Gode resultater på ammekalven
(13.04.11) Linda Engebretsen på Søråsen gård i Granli satser på å bruke mye semin i besetningen sin og nå som kalvene er avvent er det interessant å se på resultatene. Linda driver nå Søråsen Gård alene og det har vært en strevsom vår og sommer med mye å tenke på. Likevel har hun holdt fokus på dyra og dyrestellet for å oppnå så gode resultater som mulig. Semin alene er ikke nok for å oppnå gode resultater, men også gode rutiner rundt management og avvenning er viktig.
-
Kalvehelse i Ammekuproduksjonen
(11.05.10) Det er mange pluss-sider ved å ta i bruk en høy-konsentrert bedekningssesong og dermed intensifisere kalvingsperioden. Forutsett at gården har de nødvendige fasiliteter, denne formen for drift øker effektiviteten og reduserer kostnadene slik at profitten maksimeres.
-
God på kalv?
(20.11.07) Fôrer du fram kalven din til slakt eller selger du den til liv? Da vet du hvor viktig god tilvekst har å si for økonomien på garden din.
-
Grunnlaget for godt resultat i ammekuholdet er levende og friske kalver
(14.11.07) Når kua først er drektig er neste bud å legge til rette for en ukomplisert kalving og videre god helse gjennom riktige stellrutiner og godt miljø.
-
Driftsopplegg og immunitet hos kalver
(14.11.07) 65 % av i alt 746 kalver i Beitstad ved Steinkjer hadde lavere innhold av immunstoffer i blod enn det som betraktes å gi tilstrekkelig beskyttelse mot sjukdom.
-
Hold fokus kalvens første levedøgn!
(14.11.07) Ved å ta hånd om den nyfødte kalven på en skikkelig måte, sikrer en et godt utgangspunkt for god helse gjennom hele oppdrettet. Blir kalven sjuk, taper den tilvekst, får mindre effektiv fôrutnyttelse og blir et dårligere produksjonsdyr.
-
Fokus ved kalving hos ammeku
(14.11.07) Kalvingssesongen er allerede i full gang i mange kjøttfebesetninger. Produksjon av friske, livskraftige kalver er ryggraden i produksjonsøkonomien. Av det totale kalvetapet skjer over halvparten dagene rundt kalving. Av kalver som seinere stryker med, finner 2/3 av tapene sin disponerende årsak i vanskelig kalving.
-
Oppstalling av kalv
(04.09.07) Kalven er grunnlaget i all storfeproduksjon, enten om den skal bli ei god melkeku, ammeku eller et slaktedyr. Det miljøet vi gir den de første månedene kan være avgjørende for et godt produksjonsresultat.