Siste nytt

Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.

  • Objektiv klassifisering av storfe – lengdemåling

    (Sist endret 22.03.19) Fra 7. januar 2019 ble det innført et nytt system for fastsettelse av klasse for storfe. Den største endringen er at klassifisørene ikke lenger skal avgjøre slaktets klasse, men at dette blir gjort automatisk ut fra registreringer om det gjeldende slaktet.

  • Skitne storfe

    (20.02.19) Reine dyr er en forutsetning for å produsere reine råvarer og vi må unngå en ny E.Coli sak som i 2006. Reine slaktedyr handler derfor først og fremst om matsikkerhet. I tillegg vil huder fra skitne dyr få en lavere verdi da det som oftest er skader i skinnet. Sist men ikke minst vil dyr som er skitne ha dårligere dyrevelferd og gi norsk storfekjøttproduksjon ett dårligere renommé totalt sett.

  • Transport av storfe 

    (23.11.18) Vi registrerer diverre litt for ofte hendingar der dyr eller personell blir skadd under lasting og lossing av storfe. Både Nortura, sjåføren og leverandøren av dyra har ansvar for å bidra til trygg lasting og transport. 

  • Dyretransport og transportdyktighet

    (06.11.18) Nortura har stor oppmerksomhet på at dyr som sendes til slakt skal være transportdyktige. Gjennom beskrevne rutiner for dyretransport har vi tydeliggjort sjåførenes ansvar for å vurdere om dyret/dyra er skikket til transport. Mattilsynet er også opptatt av dette.

  • Alle storfeprodusenter skal ta prøve - det lønner seg!

    (02.11.18) Det er gjort beregninger som viser at disse virussykdommene BRSV og BCoV koster næringen ca 150 millioner pr år. Med oppdatert smittestatus fra alle storfebesetninger og fokus på smittebeskyttelse vil frekvensen av hoste og diare reduseres betydelig. Det vil gi mindre sykdom og redusert medisinbruk. Dette vil dermed være et viktig bidrag for økt lønnsomhet og ikke minst en bedret dyrevelferd.

  • Retningslinjer livdyromsetning og smittsomme klauvsjukdommer storfe

    (Sist endret 27.08.18) I lokale områder opplever næringen større utbredelser av Digital Dermatitt og Klauvspalteflegmone. For å unngå videre smitte, og samtidig å ivareta en kontrollert livdyrtrafikk, har representanter fra flere organisasjoner, i samarbeid med Mattilsynet i Rogaland utarbeidet følgende anbefalinger.

  • Sikre riktig informasjon om slaktedyr

    (Sist endret 10.01.18) I 2010 kom ei ny forskrift: "Forskrift om sporbarhet og merking av storfe og storfekjøtt". Den blir ofte kalla "Hygieneforskriften", og skal blant anna sikra at vi har riktig identitet på dyra når dei kjem inn til slakt, og at vi ikkje slaktar dyr som har restriksjonar på grunn av behandling.

  • Plasser RFID-storfemerket i venstre øre

    (04.12.17) Bransjen har ønsket en felles regel for plassering av det elektroniske storfemerket i venstre øre, dette forenkler plassering av elektroniske lesere både ute hos bonden og på slakteriet.