Årets Husdyrtreff-vinnere på storfekjøtt kommer fra Tomb Videregående skole, Råde

(01.06.23) I år kom det til sammen inn 15 oppgaver på storfekjøtt av totalt 40 leverte oppgaver! Dette viser at storfekjøttproduksjon er populært blant ungdommen – det er også flere av skolene som har sendt inn oppgavesvar som ikke har noen besetning av ammekyr selv.

Årets Husdyrtreff-vinnere på storfekjøtt, fra venstre Martin Gran, Jørgen Forrestad, og lærer Tore Framstad. 

Det som er gledelig å se at det er nivåstigning på innleveringene i løpet av de årene TYR har vært med på Husdyrtreff.

Det er likevel unikt at årets landsvinner – for tredje år på rad, kommer fra Tomb videregående skole. Det var sendt inn hele 3 oppgaver fra Tomb – og alle var gode. Men vinneren skilte seg likevel ut med svært gode, egne vurderinger gjennom hele oppgaven. Ekstra stas er det dessuten at guttene som har levert Landsvinner-oppgaven på kjøttfe, er VG 2 elever.

Alle i TYR gratulerer Martin Gran og Jørgen Forrestad med seieren. Vinnerne er begge fra gård, Martin kommer fra Andebu i Vestfold. På gården han kommer fra har de en kombinert besetning med gris, korn og ammeku med framfôring av okser. Martin ser for seg at han skal ta over hjemgården – en mulighet han er svært stolt over å ha. Han har stor tro på norsk landbruk og gleder seg over å være en del av fremtiden innen næringa.

Jørgen Forrestad kommer fra en ammekugård i Øverbygda i Østre Gausdal. Rasen er Hereford – en rase han trives godt med. I første omgang skal han ta agronomutdanningen på Tomb.

Deretter skal han hjem til Gausdal og forpakte en nabogård med mjølkeproduksjon, samtidig skal han fortsette med Hereford på hjemgården.

Pressekontakt:

  • Husdyrtreff: Tyr v. Guro Th. Alderslyst, tlf. 905 52 820, e-post: ga@tyr.no
  • Tomb: Kari-Mette Sundby, tlf. 917 52 610, e-post: mette@tomb.no
 

Om Husdyrtreff

«Husdyrtreff» er en konkurranse arrangert av Tine, Nortura, Norsvin, TYR og Geno. Konkurransen har vært arrangert siden 1981 og innebærer at elever fra videregående skole velger mellom fem ulike oppgavesett: Storfe – melkeproduksjon, storfe – kjøttproduksjon, saueproduksjon, svineproduksjon eller fjørfeproduksjon.

Elevene jobber med oppgavene i grupper, og den beste besvarelsen levert innen hver produksjon kåres som landsvinner. I tillegg blir det også kåret en skolevinner per skole for den beste besvarelsen som blir levert fra skolen på tvers av produksjon.

Videre kåres også den beste besvarelsen levert av voksenagronomelever på tvers av produksjonene.

I overkant av 200 elever fra 15 skoler var påmeldt på årets konkurranse. Vi fikk inn totalt 36 besvarelser. Åtte på melkeproduksjon, to på svineproduksjon, elleve på saueproduksjon, tolv på storfekjøttproduksjon og tre på fjørfeproduksjon. I tillegg fikk vi inn ni besvarelser fra voksenagronomelever.

Tomb Videregående skole i Råde i Østfold gjorde storeslem i årets husdyrtreff-konkurranse. Fire av fem landsvinnere kommer fra denne skolen.

Husdyrfaglærer Tore Framstad på Tomb blir pensjonist

En stor gratulasjon og takk til husdyrfaglæreren Tore Framstad på Tomb.

Tore er godt kjent for mange i husdyrmiljøet i mange ulike roller– de siste årene som lærer i husdyrfag på Tomb. Dette var siste året han var med som husdyrfagslærer. Tore har brukt Husdyrtreff i sitt undervisningsopplegg på Tomb gjennom alle år.

Elevene synes det er flott med realistiske oppgaver fra næringa, slik som Husdyrtreff oppgavene er, sier Tore. Husdyrtrefforganisasjonene ønsker han lykke til med pensjonisttilværelsen.

Likevel – som han selv sier, «dukker det opp noen som vil ha hjelp med noe husdyrfaglig, så står jeg klar.»