Blåtungesituasjonen i Norge

(Oppdatert 04.10.24) Sykdommen blåtunge er påvist i flere dyrehold i Agder, Rogaland og Østfold. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. Blåtunge er en liste-1 sjukdom, og enhver mistanke må meldes fra til Mattilsynet.

Ved mistanke om smitte i andre dyrehold vil Mattilsynet fortløpende ta ut prøver som sendes til analyse hos Veterinærinstituttet. Alle dyrehold der det er påvist eller mistanke om blåtunge, er båndlagt. Det betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget. 

Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden dødelighet hos storfe. 

Tiltak i Nortura

Tiltak for å begrense spredning av blåtungevirus og hindre overvintring av virus til neste vår

Mer informasjon om utbruddet finner du på Animalia, Mattilsynet og Veterinærinstituttet sine nettsider:

Det ble holdt et informasjonsmøte for eiere i Vest og Agro torsdag 19. september, presentasjonen (pdf.) som ble brukt i møtet kan du laste fra lenken under:

 

Blåtunge 

Blåtunge er en sykdom som rammer drøvtyggere, som sau og storfe. Hvis du har mistanke om sykdommen, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart. 

Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott, sykdommen kan også smitte fra mor til avkom i fosterlivet, via sæd og via sprøytekanyler. 

Sykdommen kan også ramme andre drøvtyggere, som geit, alpakka og hjortedyr. 

Enhver mistanke må meldes fra til Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Alle dyrehold der det er påvist eller mistanke om blåtunge, er båndlagt.

Blåtunge | Mattilsynet