Vil rekruttere saueklippere med nytt skoletilbud
(08.11.22) Fra høsten 2023 kan ungdommer velge et helt skoleår med saueklipp, på Hallingdal Folkehøgskule i Gol. – Et viktig tilbud for å rekruttere nye saueklippere, sier Eirik Kolbjørnshus, leder for Nortura klyppeteam.
Et unikt skoletilbud er nå åpent for søkere, på Hallingdal Folkehøgskule i Gol. Fra høsten 2023 kan ti elever fordype seg i saueklipping og ullhåndtering, og få den kunnskapen som kreves for å utføre jobber på norske gårder.
– Målet med denne linja er å rekruttere ungdommer som fortsetter å klippe sau over flere år. Vi har holdt kurs i en årrekke, men opplever dessverre at mange gir seg etter kort tid, sier Eirik Kolbjørnshus i Nortura.
Skolegang med Nortura på laget
Kolbjørnshus er fagrådgiver på småfe i Nortura og dekker områdene Hallindal, Valdres, Toten og Hadeland. Han er også leder for Nortura Klyppeteam, pluss at han sitter som leder for Ull- og klipperådet i Norsk Sau og Geit.
Ideen om et spesialisert skoletilbud, kom opprinnelig fra klipperådet i NSG, og Kolbjørnshus har vært primus motor i prosjektet.
– Jeg har kanskje litt mange hatter her, men jeg er brennende engasjert i saueklipping og den norske sauen, sier Norturarådgiveren.
Derfor tok han kontakt med rektor på folkehøgskolen, som likte ideen og ville samarbeide videre. Med seg på laget har de også Nortura-slakteriet og Norilias ullmottak i Gol, der ungdommene får praktisere linjeklipping (klipp etter avliving), og lære om ulltyper og klassifisering.
Praksis og hardt arbeid
Den nye saueklippelinja har ti skoleplasser, og søknadsfrist er 1. februar. Kolbjørnshus forteller at ungdommene har et spennende år i vente.
– Skoleåret starter i august med en rask innføring i saueklipping. Deretter skal de være med på en skikkelig høgfjellssanking, forteller han.
Etter sank skal ungdommene klippe mest mulig sau frem til 1. oktober, da de skal delta på Norgesmesterskap i saueklipping. Over jul er det planlagt en hel måned i New Zealand, der ungdommene tar kurs og klipper for ulike kontraktører. I april er det klart for den tunge vårklippen i Norge, sammen med mentorer fra Nortura klyppeteam.
– Det blir et år med mye praksis og hardt arbeid, sier Kolbjørnshus.
Fem har søkt skoleplass
At initiativet til saueklippelinja kom fra næringa selv, er rektor Janne M. Sukka er svært glad for. Hun forteller at gården Skaga, som Hallingdal Folkehøgskule er bygget på, i sin tid ble gitt i gave fra bønder og lokalbefolkning.
– Med denne saueklippelinja er på en måte ringen sluttet, og vi kan knytte oss enda tetter til lokalmiljøet. Dette er en vinn-vinn-situasjon for oss alle, sier Sukka.
Hun mener at en saueklipperlinje passer godt inn i skolens profil, som blant annet består av linjer med ski, natur og friluftsliv, og idrett. Hun skryter også av Eirik Kolbjørnshus.
– Eirik har en unik forståelse av både skoleåret og næringa, og har vært viktig i arbeidet med utforminga av dette opplegget, sier hun.
Rektorenkan fortelle at de allerede har fem søkere til de ti plassene på saueklipperlinja.
– Vi tar imot søkere fortløpende, og 1. februar er et opptak. Så det kan lønne seg å søke i god tid, sier Sukka.