Siste nytt
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
Spesielle meldinger, nyheter og aktuell markedsinformasjon.
(07.08.25) Fredag 1.august ble det påvist blåtungevirus i blodprøve tatt av ei melkeku i Sandefjord. Dette er første påvisning av blåtungevirus i sesongen 2025. Prøven var tatt på grunn av livdyrsalg og i henhold til husdyrnæringa sine krav til flytting av livdyr internt i tiltakssone for blåtunge. Dette er krav som er strengere enn Mattilsynets forskriftskrav.
(01.08.25) Nortura har lang tradisjon med å ha et tilbud om nødslakting som en del av vår service overfor medlemmene. Hovedbegrunnelsen for en nødslakteordning er det dyrevelferdsmessige. Fra 15. august vil Nortura differensiere sats for nødslaktetrekk ut fra leveranselojalitet.
(30.07.25) Avregningsprisen for storfe og kalv går opp med kr 2,30 pr kg fra mandag 28. juli som følge av økt engrospris, dette er i henhold til prisløypen.
(11.07.25) God sommer! At bønder reise på ferie har ikke alltid vært normalt. Heldigvis kan vi nå sjå at et økende antall tar seg fri, pakke i bil, bobil, båt, motorsykkel, sykkel, og kjem seg vekk fra gardstunet noen dager.
(Oppdatert 13.08.25) Når er det mest lønnsomt å sende storfe til slakt? Nå får du svaret – direkte på Min Side. På grunn av en teknisk feil er slaktevektprediksjon tatt ned en kort periode, vi håper feilen kan ordnes raskt!
(24.06.25) Nortura setter prisen på storfekjøtt med mål om å best mulig dekke etterspørselen for ferskt storfekjøtt 2. halvår 2025. Målet med prisløypa er at gjennomsnittsprisen for alle slakt som er levert innenfor et halvår i sum når nivået for planlagt gjennomsnittlig engrospris (PGE), og at markedet har tilstrekkelig med ferskt storfekjøtt.
(20.06.25) – Formidling av fôringsdyr var utfordrende i 2022 og 2023 på grunn av ubalanse i markedet. Året 2024 ble mer normalt, men også da er vi avhengige av fleksibiliteten dere produsenter viser. Nå i 2025 ser vi positive tegn til at også dette året kan bli bedre balansert, sier Odd Finnesand, fagsjef livdyr i Nortura.
(18.06.25) Det ventes økte tilførsler av storfekjøtt i høst og i 1. halvår 2026. Vi oppfordrer melkeprodusentene til å slakte ut kyr i juli, august og september, før telledato 1. oktober. Noe høyere tilførsler av gris i 1. tertial 2026 enn i siste prognose.
(Sist oppdatert 11.06.25) Surfôrkvaliteten er avgjørende for resultatet i kjøttproduksjonen. En kan alltids kompensere dårlig grovfôrkvalitet med mer kraftfôr, men du verden så mye lettere det er å oppnå god tilvekst når grovfôret er godt.
(28.05.25) Husdyrtreffvinnerne på storfekjøttproduksjon heter Jørn Lende og Benjamin Trygve Øgreid-Øie. Disse elevene leverte en meget godt gjennomarbeidet oppgave hvor de har tenkt selv. Ingen tvil om at det er lagt ned mye arbeid i denne oppgaven og at det er mye kunnskap hos disse to elevene.