Blåtunge påvist på sau og storfe i Norge

(Oppdatert 26.09.24) Sykdommen blåtunge er påvist i flere sauehold i Agder og Rogaland og storfehold i Agder. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. Blåtunge er en liste-1 sjukdom, og enhver mistanke må meldes fra til Mattilsynet.

Ved mistanke om smitte i andre dyrehold vil Mattilsynet fortløpende ta ut prøver som sendes til analyse hos Veterinærinstituttet. Alle dyrehold der det er påvist eller mistanke om blåtunge, er båndlagt. Det betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget. 

Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden dødelighet hos storfe. 

Mer informasjon om utbruddet finner du på Animalia, Mattilsynet og Veterinærinstituttet sine nettsider:

Det ble holdt et informasjonsmøte for eiere i Vest og Agro torsdag 19. september, presentasjonen (pdf.) som ble brukt i møtet kan du laste fra lenken under:

 

Blåtunge 

Blåtunge er påvist i flere besetninger. Blåtunge smitter ikke mennesker, men rammer drøvtyggere. Sykdommen smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. 

Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden dødelighet hos storfe. 

Blåtunge er en liste 1-sykdom som primært rammer sau og storfe. Sykdommen kan også ramme andre drøvtyggere, som geit, alpakka og hjortedyr. Sykdommen kan også smitte fra mor til avkom i fosterlivet, via sæd og via sprøytekanyler. 

Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om, eller påvisning av, alvorlig smittsom dyresykdom.

Blåtunge | Mattilsynet

Relatert informasjon (ekstern)