Nortura livdyrnytt per september

(04.09.24) Bruk Min side livdyr! I nær fremtid vil formidlingsomkostningene differensieres på bruk av Min Side kontra ikke bruk av Min Side. Målet vårt er å løfte bruken av Min side ved formidling av alle kategorier av livdyr betydelig, det sparer vi tid på, og får en bedre oversikt!

Storfe og gris, illustrasjonsbilde

Av: Odd Finnesand, Fagsjef livdyr Nortura

Som bruk av Min side tenker vi da alle dere som melder direktesalg, salg (innmelding) og kjøp (bestilling) på Min side. Også direktesalg av fôringsdyr og avlsdyr vil gå på lavere satser så lenge dette er lagt inn på Min side.  

I kommende sesong vil vi premiere en bruker i alle regioner fra september og ut året!

Med en betydelig økning innmeldt/bestilt via Min side vil formidlere og transportplanleggere jobbe med en klart bedre horisont, som i sum holder transport- og formidlingsomkostninger på et minimum.

Status fôringsdyr

Ifølge kalenderen er sommeren nå over, så kan vi likevel oppleve mange fine dager med tilnærma sommertemperaturer i både september og oktober. Tiden der beitedyr skal inn nærmer seg med stormskritt. Vi som formidlere venter på denne tiden, og et klart økende underskudd på fôringsdyr er også et høsttegn.

Sjekk at alle dyr ligger riktig (dvs. kjønn, genetikk osv.) i kontrollen, og hvert dyr skal ha merke i begge ører. Så kommer det en klar oppfordring om å melde inn overskuddsdyr så fort som mulig, uken for levering styres selv via Min side. Min side er tilgjengelig døgnet rundt, og helt ufarlig. I nær fremtid vil formidlingsomkostningene differensieres på bruk av Min Side kontra ikke bruk av Min Side. Det vil si at innmeldinger/bestillinger gjort på Min side vil ha en klart lavere sats enn der dette meldes inn/bestilles via formidler/rådgiver eller medlemssenter.

Mye av formidlingen skjer via direkteavtaler med selger og sluttfôrer/kjøper. Også ved direkteformidling vil en skille mellom det som er registrert på Min side eller om jobben gjøres via rådgiver/formidler eller medlemssenter.

Vær videre obs på innførte puljetillegg fôringsdyr.

Min side for livdyr fungerer svært bra og med lite feil. Skulle det være slik at du/dere ønsker hjelp for å få dette til så skal vi hjelpe til så langt vi kan.

Markedssituasjon fôringsdyr

Nord økende underskudd okse/kvige
Midt underskudd okse, ca balanse kvige
Øst økende underskudd okse/kvige
Vest underskudd okse/kvige

Status avlsdyr melk

Det er enda noe underskudd i det meste av landet, kun mindre områder som kan melde om balanse. Videre ser vi en økning av innmeldt drektige med kalving utover høst og vinter. På grunn av underskuddet som har vært ligger mange med passert ønska leveringsuke, at innkjøp for mange er mindre aktuelt må forstås. Likevel opplever vi mange som ønsker å styrke besetningen inn i 2025. I alle år opplever mange at eksiterende driftsbygning blir for liten, og med frislipp av kvoter ønsker mange å beholde en større besetning for å ta del i denne muligheten. Men det vil bli innmeldt avlsdyr utover høsten. Dette vil være alt fra livkalv til drektige og lakterende dyr.

Ja, det vil alltid være en risiko med innkjøp, slik er det. Derfor råder vi alle til aldri å dra ei "klauv" inn i fjøset uten veterinærattest hos selger. Nå tror vi at ringormsituasjonen er så belyst av næringen, storfebønder og bønder generelt, så absolutt ingen har interesse for å overføre smitte til andre besetninger.

Også i 2024 vil vi oppleve at en del avvikler og selger kvote/besetning, andre er i oppstart eller en utvidelse fase. Avlsdyr kan bli tilgjengelig i nærområdet. Vær ute i god tid, det hjelper både avvikler, oppstarter, utvikler og formidler.

Markedssituasjon avlsdyr melk

Nord underskudd lakterende og drektig, ca balanse kalv/ungdyr
Midt ca balanse lakterende og drektig, noe overskudd kalv og ungdyr
Øst noe underskudd lakterende og drektige, ca balanse kalv og ungdyr
Vest underskudd lakterende og drektige på nordvest landet, underskudd livkalv og ungkviger

Avlsdyr kjøtt

Innen 2 måneder har mange drektighets-status på egne dyr. Dyr som ikke er drektige bør skiftes ut.

Også høsten 2024 må vi anta å ha store innmeldinger av alle kategorier. Ofte kan rekruteringsdyr være helt i nærheten, formidlere har en god oversikt. Innkjøp av avlsdyr medfører risiko, begrens dette med å stille krav om veterinærattest, tenk også på hvordan denne fraktes fra selger til kjøper.

Markedssituasjon avlsdyr kjøtt

Nord gode innmeldinger av drektige både lett og tungrase
Midt gode innmeldinger av alle kategorier inkl avlsokser
Øst gode innmeldinger av alle kategorier inkl avlsokser
Vest gode innmeldinger av tungrase drektig, noe underskudd lettrase. Godt utvalg av avlsokser

Gris – status

Fra å ha hatt en noe tung sommer i vest ser vi klare tendenser til balansering også her. Sommeren er over og smågrismarkedet nærmer seg en friskmelding.  Spot-markedet vil variere fra uke til uke når en skal balansere både ordinær- og SPF-marked for smågris.

Ja, vi som formidlere er spent på hvordan kommende høst og vinter vil utvikle seg, men med gode felles planer rundt omlegginger skal vi komme oss gjennom dette også.

I det lange løp kan vi med trygghet fremdeles si at det er behov for deg som slaktegrisprodusent.  Tenker du/dere på at dette ville vært spennende, så ta kontakt med tilførselsleder, rådgivere eller formidlere.

Markedssituasjon smågris

Område ordinær SPF
Nord   balanse balanse
Midt balanse balanse
Øst  - 1550 - 560
Vest  + 418 - 470

Generelt

Et underskudd på fôringsdyr og avlsdyr melk gjør at du som melk- eller ammekuprodusent klart kan melde inn fôringsdyr som står og produserer ekstra arbeid. Har du/dere i tillegg kurante melkedyr så ta kontakt eller meld inn via Min side.

Husk puljetillegg for fôringsdyr, omkostningssats vil bli styrt ut fra bruken av Min side livdyr, og husk, spørsmål angående bruken av Min side, marked osv så kan det avklares med formidler. Ofte er selger/kjøper i nærområdet, og husk veterinærattest.

Ha en god høst!

 

Blåtunge påvist i Norge

Sykdommen blåtunge er påvist i flere sauehold i Agder. 

Blåtunge er en sykdom som rammer drøvtyggere, som sau og storfe. Hvis du har mistanke om sykdommen, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.

Se mer info på Mattilsynet